Luister naar

Niet te missen: Wel of niet vaccineren en Trump dreunt na

Nieuws
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio, televisie en internet?
Harco Ploegman
zaterdag 19 november 2016 om 03:00
Niet te missen: Wel of niet vaccineren en Trump dreunt na
Niet te missen: Wel of niet vaccineren en Trump dreunt na vara

Het was het gesprek van de dag gisteren op sociale media: de discussie in talkshow Pauw van donderdagavond over vaccineren. Het Rijk stelt twee miljoen euro beschikbaar om ouders ervan te overtuigen hun kinderen te laten vaccineren. Want steeds meer ouders twijfelen aan het nut daarvan. Was die twijfel vroeger voorbehouden aan reformatorische christenen, tegenwoordig zijn het veelal goedopgeleide seculiere ouders die twijfelen aan het vaccineren van hun kinderen of dat simpelweg niet meer doen. Zoals wel vaker ontspon zich aan de tafel bij Jeroen Pauw een discussie tussen twee uitersten. Aan de ene kant ouders die met allerlei ‘feiten’ kwamen, waarvan het voortdurend onduidelijk bleef wat hun bronnen waren, en aan de andere kant jeugdarts Lucy Smit, die tevergeefs probeerde uit te leggen waarom het vaccineren van kinderen wél een goed idee is. Het werd een zinloze discussie tussen mensen die geharnast hun overtuiging aan de man brachten. Zinloos voor de gesprekspartners, maar misschien niet voor de kijker. Want, zo merkte Smit fijntjes op, het geld van de overheid is niet bedoeld om tegenstanders van vaccinaties van het tegendeel te overtuigen, maar om twijfelaars over de streep te trekken. Op sociale media steunden mensen in ieder geval het betoog van de jeugdarts het meest.

In de media denderde ook de verkiezingsoverwinning in de Verenigde Staten van Donald Trump nog flink na. Voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep Shula Rijxman betoogde in de Volkskrant dat de publieke omroep meer moet doen om groepen te bereiken en te laten horen die zich niet gehoord voelen. Rijxman en WNL-directeur Bert Huisjes voerden er maandag een wat moeizaam gesprek over in De Wereld Draait Door. Woensdag zat Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal in de uitzending, die een week in de VS was geweest. Hij gaf duiding bij de mythe van de ‘boze, blanke man’ (‘dé Trump-stemmer bestaat niet’) en deed verslag van gesprekken met burgers en een bezoek aan de krant The New York Times. Inzichtgevend en nuancerend. Net als zijn reportage in Nieuwsuur op donderdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.