Luister naar

Niet te missen: Onterecht verdacht van kindermishandeling

Nieuws
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio en televisie?
Harco Ploegman
vrijdag 4 november 2016 om 21:24
Niet te missen: Onterecht verdacht van kindermishandeling
Niet te missen: Onterecht verdacht van kindermishandeling vara

‘Dan krijg je een brief en dan lees je een melding, van mishandeling. Als moeder, en zeker van een gehandicapt kind ...’ Christa Buitenhuis, moeder van de meervoudig gehandicapte Dinand breekt al vrij snel, in een reportage van Nieuwsuur van afgelopen donderdag. Wat is er aan de hand? Christa en haar man Hans deden vorig jaar mee aan het televisieprogramma Ik zorg voor jou op RTL 4. Om de ouders te ontlasten, verblijft Dinand in die tijd een paar dagen in een kinderhospice. Het gaat mis als het hospice voorstelt Dinand te voeden met een maagsonde, omdat het vermoeden bestaat dat hij ondervoed is. Het hospice doet melding van kindermishandeling. Vader Hans: ‘Je wordt bij je enkels afgebroken. Het geloof in de manier waarop je tien jaar voor hem gezorgd hebt, krijgt een knauw. En het ergste is: het is een compleet valse melding.’

Het landelijk netwerk Veilig Thuis zet erop in dat burgers vermoedens van onveilige situaties voor kinderen bij hen melden. Liever een onterechte melding te veel, dan een geval van kindermishandeling dat niet gemeld wordt, beaamt de Veilig Thuis-woordvoerder een vraag van de Nieuwsuur-verslaggever. Maar Nieuwsuur toont aan dat het geval van Hans en Christa niet op zichzelf staat. Er zijn meer dossiers bekend en een andere ouder doet anoniem zijn verhaal. Beide schrijnende verhalen maken indruk.

In 2013 kapseist een boot met vierhonderd Syrische vluchtelingen in de Middellandse Zee. Slechts 212 mensen overleven de ramp, waaronder de Syrische timmerman Hassan Mousa en zijn zoon Ahmed. Met vijf familieleden vlucht hij voor de oorlog in Syrië. Zijn vrouw, dochter, schoondochter en kleinzoon overleven de ramp niet. Hassan belandt uiteindelijk in Nederland. Een aantal maanden later vragen ook zijn twee dochters asiel aan in Nederland en krijgen dat. Onderzoeksrubriek Zembla volgt het verblijf van Hassan in Nederland en zijn integratie. Terwijl Hassan de verschrikkingen die hij meemaakte probeert te verwerken, volgt hij ook taallessen en probeert contacten te leggen in de omgeving. Integreren in Nederland blijkt bijna net zo’n overlevingsstrijd te zijn als de vlucht vanuit Syrië zelf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.