Luister naar

Niet te missen: Eva in Amerika en TBS'ers in training

Nieuws
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op televisie?
Harco Ploegman
zaterdag 27 augustus 2016 om 03:00
Niet te missen: Eva in Amerika en TBS'ers in training
Niet te missen: Eva in Amerika en TBS'ers in training kro-ncrv

Aan de vooravond van historische Amerikaanse presidentsverkiezingen reist journalist en talkshow-presentator Eva Jinek dwars door Amerika. In een roadtrip van de west- naar de oostkust maakt ze een journalistieke en persoonlijke reis om Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Afgelopen donderdag was de eerste aflevering te zien.

Jinek begint haar reis in Los Angeles, waar ze een van de vele plechtige inburgeringsceremonies bijwoont, waar emigranten het Amerikaanse burgerschap ontvangen. Even later zit ze in een restaurantje in de grote latino-wijk van de stad en praat met de eigenaar, een Mexicaan, opgegroeid in een grensstadje. Hij runt het restaurant al veertig jaar, maar was eigenlijk naar de VS gekomen om de akkerbouw in te gaan. ‘Iemand uit mijn geboortestad had twee maanden na zijn vertrek al een gloednieuwe auto. Hij zat in Texas en ik wist dat in Californië meer geld te verdienen viel. Dus ging ik hierheen. Dan krijg ik een nog mooiere auto, dacht ik. Het duurde een tijdje, maar ik kreeg hem uiteindelijk wel.’ De man vertelt het glunderend. De Amerikaanse droom in optima forma.

Maar Jinek roert ook de pijnlijke kanten van Amerika aan, zoals de achtergestelde positie van zwarten. Zo praat ze met enkele zwarten die nog hebben meegemaakt dat zwarten geen volledige burgerrechten hadden. Nog steeds wordt aan kinderen van jongs af aan geleerd hoe ze zich dienen te gedragen tegenover politieagenten om niet in de problemen te komen. Aan het eind volgt een nogal wonderlijk bezoek aan een Indiaanse genezer, die allerlei rituelen uitvoert.

In de nieuwe serie Tot elkaar veroordeeld bezoekt Jan Kooijman een forensisch-psychiatrische kliniek. De eerste aflevering was afgelopen woensdag. Te zien is hoe in een bijzonder trainingsprogramma cliënten gekoppeld worden aan verwaarloosde of onhandelbare asielhonden. Kooijman praat met de tbs’ers over hun problemen en leven, met hun begeleiders en met klinisch psycholoog Bas van Oosterhout. Mooie, maar ook spannende televisie. Want vormen de honden een goede match met de tbs’ers?

npo.nl/gemist

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.