Luister naar

TV Vooraf: Bijna 24/7 Rio op tv

Nieuws
Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro pas écht, maar vanavond zendt de NOS al de eerste aflevering uit van het late night-programma Studio Olympic Park, met presentator Henry Schut en sidekick oud-judoka Edith Bosch.
Harco Ploegman
donderdag 4 augustus 2016 om 03:00
TV Vooraf: Bijna 24/7 Rio op tv
TV Vooraf: Bijna 24/7 Rio op tv anp

‘Een megaoperatie’, noemt NOS-directeur Jan de Jong de programmering rond de Olympische Spelen. ‘Alle verloven zijn ingetrokken’, meldde hij onlangs op een persbijeenkomst over het grootste sportevenement ter wereld. ‘We gaan het hele verhaal vertellen.’

En inderdaad, als je ziet wat de NOS de kijker allemaal voorschotelt, kun je zeker spreken van een megaoperatie. Ruim twee weken lang is het zeven dagen per week bijna 24 uur per dag de Olympische Spelen wat de klok slaat op NPO 1. Het begint dagelijks om zeven uur ’s ochtends als Jeroen Stomphorst de kijker in twee uur langs de hoogtepunten van de voorbije nacht loodst. Het is in Rio de Janeiro vijf uur vroeger dan in Nederland, dus heel wat wedstrijden spelen zich af in onze nacht. Aansluitend is er van negen tot tien uur een basketbalwedstrijd te zien met commentaar van Mart Smeets. Het basketbalcommentaar is ‘echt zijn allerlaatste klus voor de NOS’ bezweert zowel Smeets als zijn baas De Jong. Dan is het een paar uur rustig, maar vanaf twee uur ’s middags barsten de Spelen weer in alle hevigheid los. Om zes uur is het de beurt aan Tom Egbers om samen met Robin van Galen (bondscoach van de waterpoloheren en in 2008 winnaar van goud met de waterpolodames) de kijker bij te praten. Van kwart voor zeven tot elf uur leiden het Avondetappe-duo Herman van der Zandt en Dione de Graaff de kijker langs alle verdere wedstrijden van die dag. En dan is de koek nog niet op, want van elf tot twaalf uur ’s avonds is er dagelijks Studio Olympic Park met Henry Schut en debuterende sidekick Edith Bosch. Zij ontvangen de winnaars en verliezers van de dag, Erben Wennemars mag een rubriek maken en, jawel, de schaatsbroers Mulder en Mulder gaan in zomersporten met elkaar de strijd aan. Voor wie er écht geen genoeg van kan krijgen gaat de NOS tot diep in de nacht door, met de ene week Herman van der Zandt en de andere week Dione de Graaff. Daarbovenop biedt de NOS online nog veertien gelijktijdige livestreams en zijn de wedstrijden van teamsporten waar Nederland aan meedoet, allemaal live te zien op het digitale themakanaal NPO Sport. De NOS reist naar Rio af met ruim honderd personen. Dat klinkt veel, maar als je het afzet tegen andere omroepen lijkt het ineens heel weinig. De Duitse televisie gaat met zeshonderd mensen, de BBC neemt 450 mensen mee en de Amerikaanse zender NBC spant de kroon met 2200 mensen. Kortom: het worden zware weken als u niet van sport houdt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.