Luister naar

Niet te missen: Alcoholisten, gekte in de Tour, misdaad-tv

Nieuws
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op televisie?
Harco Ploegman
zaterdag 16 juli 2016 om 03:00
Niet te missen: Alcoholisten, gekte in de Tour, misdaad-tv
Niet te missen: Alcoholisten, gekte in de Tour, misdaad-tv bbc

De Britse documentairemaker Louis Theroux is befaamd om zijn zoektochten naar ongewone mensen. De aflevering in zijn documentairereeks die donderdag te zien was, ging over alcoholverslaving. Louis wil weten wat alcoholisme doet met mensen en bezoekt King’s College Hospital in Londen, het grootste levertransplantatie-centrum in Europa. Hij wordt geconfronteerd met de verwoestende lichamelijke gevolgen van alcoholisme en ziet welke uitdagingen artsen, patiënten en familie van de patiënten onder ogen moeten zien om de gevolgen van alcoholisme te behandelen. Hij volgt mensen die excessief alcohol gedronken hebben in hun leven en die nu via medische hulp proberen te breken met hun verslaving. ‘Ik heb behoefte aan een fles wodka. Ik houd van de sensatie van drank door mijn keel en ik wil dat nog een keer voelen’, zegt een van de verslaafden die Theroux volgt. Hij staat op en loopt de ziekenhuiszaal uit waar Theroux met hem zit. De aflevering is een aaneenschakeling van onthutsende verhalen van mensen die niet meer zonder alcohol kunnen leven en hun vaak wanhopige familie.

De twaalfde etappe van de Tour de France, afgelopen donderdag, naar de Mont Ventoux, leverde bizarre taferelen op. Een motorrijder die een noodstop moet maken door de drukte, drie toprenners die tegen de vlakte gaan, een rennende geletruidrager Chris Froome en een doortastende Bauke Mollema die lijkt te profiteren. Uiteindelijk zag die zijn tijdwinst verdampen door het besluit van de jury om de drie gevallenen, Froome, Porte en Mollema dezelfde tijd te geven. Mollema reageerde uiterst beheerst op het besluit, maar het journaille en de bijbehorende deskundigen reageerden allen verbolgen. ‘s Avonds laat mochten met name Thijs Zonneveld en Danny Nelissen stoom afblazen in De Avondetappe, met een meer nuchtere Wilfried de Jong tegenover hen, die voor een mooi tegenwicht zorgde. Leuke, energieke uitzending.

Tot slot was ook de tweede uitzending van De zaak van je leven, met een blik achter geruchtmakende politie-onderzoeken een schot in de roos. Goed gemaakte televisie die je bij de keel grijpt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.