Luister naar

Niet te missen: marathonloper, avonturiers en Tristan

Nieuws
Wat was deze week boeiend, interessant, verstrooiend of anderszins de moeite waard op radio en televisie?
Harco Ploegman
zaterdag 2 april 2016 om 03:00
Niet te missen: marathonloper, avonturiers en Tristan
Niet te missen: marathonloper, avonturiers en Tristan vpro

De op fascinerende wijze in beeld gebrachte strijd van marathonloper Michel Butter (foto) om de limiet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te halen, is een serieuze aanrader om terug te kijken. Regisseur Geertjan Lassche volgt de marathonloper en zijn coach Guido Hartensveld voor, tijdens en na de marathon van Amsterdam. Je ziet als kijker het gevecht van Butter om terug te komen na een zware blessure die hij in 2013 opliep en hoe hij er alles aan doet om zo scherp en fit mogelijk aan de start in Amsterdam te verschijnen. Een-op-een-interviews van Lassche met Butter en zijn coach geven inzicht in de manier waarop zij samenwerken en hoe het leven van een topsporter eruitziet. De marathon zelf wordt een bloedstollende race, die Lassche op magistrale wijze in beeld weet te vangen.

Van diezelfde Geertjan Lassche was deze week nog iets nieuws te zien op televisie. De serie Break Free, die hij met presentator Chris Zegers voor BNN maakte. Break Free gaat over jonge avonturiers die hun zelfgekozen avontuur niet overleven, om wat voor reden dan ook. In de eerste aflevering, afgelopen donderdag, stond zeezeiler Laurens Higler (26) centraal. Een intrigerend verhaal over vriendschap, avontuur, verwijdering, doorzettingsvermogen, een dodelijk ongeluk en de overgebleven herinneringen. Mooi en knap gemaakt, en als geheel een stuk toegankelijker dan de vaak eigenzinnige documentaires van Lassche.

Jeroen Pauw stond afgelopen woensdag in zijn talkshow stil bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn, bijna vijf jaar geleden. Pauw sprak met overlevenden, slachtoffers en een advocaat. Zo waren er een winkelier die Tristan kende en de dag ervoor nog met hem had staan praten, en gewonden die tot op de dag van vandaag trauma’s hebben. Inzichtgevend en schokkend was een feitenrelaas van wat vóór de moordpartij bekend was over Tristan (en ook zijn christelijke achtergrond). Zo had hij al op diverse momenten bekendgemaakt ‘schepselen Gods’ te willen vermoorden en toch kreeg hij een wapenvergunning. Ondertussen klagen de slachtoffers over gebrek aan bijstand van de regering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.