Luister naar

Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016

Nieuws
-
donderdag 31 december 2015 om 03:00
Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016
Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016

vr, NPO 1 ? EO, 22.05-23.30 uur

One Life

Na het unieke wereldwijde bioscoopsucces van Earth komen de makers van de mooiste natuurdocumentaires ter wereld met een nieuw meesterwerk: One Life. We worden opnieuw meegenomen op reis naar de meest indrukwekkende uithoeken van onze planeet. Door gebruik te maken van de allernieuwste cameratechnieken waren de filmers in staat om ongelofelijke verhalen van natuurlijk gedrag vast te leggen. De slimme jachtmethodes van dolfijnen en jachtluipaarden, maar ook hoe sluw komodovaranen een waterbuffel door de knieën krijgen.

vr, NPO 2 ? NTR, 13.10-15.15 uurHet Uur van de Wolf

Tien jaar lang filmde regisseur Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum, tijdens de verbouwing die in 2008 voltooid had moeten zijn. Maar vanaf het begin plagen stroeve tegenkrachten de restauratie. Uiteindelijk is vierhonderd uur gedraaid materiaal samengebald tot één enerverende film. In de film blijven de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang niet onvermeld, maar het accent ligt op wat de hoofdzaak was én is: de kunst.

vr, NPO 2 ? NTR, 16.10-17.00 uur

Focus: Alles over alcohol

Het wordt algemeen aangenomen dat matig drinken goed voor je is. Eén maand lang drinkt Chris iedere dag drie eenheden alcoholische drank. De meeste mensen drinken echter anders: door de week een klein beetje, en in het weekend gaan ze los. In diezelfde maand houdt zijn broer Xand er daarom een extreem drinkregime op na: hij verbruikt zijn 21 eenheden iedere zaterdagavond allemaal in één keer en staat de rest van de week droog. Hoe brengt Xand het ervan af? En hoe zullen deze twee totaal verschillende drinkpatronen hun gezondheid beïnvloeden?

vr, NPO 2, EO, 17.10-18.05 uur

Oosterschelde’s Odyssee

Vanuit Kaap Hoorn vertrekt de Oosterschelde naar Antarctica. Prachtige vergezichten, maar het is ook spannend. Het schip is geen ijsbreker, dus een aanvaring met een ijsberg kan fataal zijn. De Oosterschelde vaart een ondergelopen vulkaankrater in. Na een adembenemende reis begint de lange tocht naar huis, via de Azoren. Terug naar Rotterdam.

vr, NPO 3 ? NTR, 23.55-01.02 uur

Lennon NYC

De pianospeler die na de aanslagen in Parijs voor theater Bataclan Imagine van John Lennon speelde, raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Mede naar aanleiding daarvan steeg het nummer dit jaar naar de koppositie in de Top 2000. In deze documentaire wordt het leven van een van ’s werelds belangrijkste en invloedrijkste artiesten van de 20e eeuw herdacht. Met nooit eerder vertoonde fragmenten en concerten en een schat aan composities van Lennon en Ono waarvan enkele in nooit eerder gehoorde versies. De film geeft de kijker een intieme kijk in het leven van John, Yoko en hun zoon Sean, gedurende hun tijd in New York City.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd was dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.