Luister naar

Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016

Nieuws
-
donderdag 31 december 2015 om 03:00
Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016
Mediavoorkeur van vrijdag 1 januari 2016

vr, NPO 1 ? EO, 22.05-23.30 uur

One Life

Na het unieke wereldwijde bioscoopsucces van Earth komen de makers van de mooiste natuurdocumentaires ter wereld met een nieuw meesterwerk: One Life. We worden opnieuw meegenomen op reis naar de meest indrukwekkende uithoeken van onze planeet. Door gebruik te maken van de allernieuwste cameratechnieken waren de filmers in staat om ongelofelijke verhalen van natuurlijk gedrag vast te leggen. De slimme jachtmethodes van dolfijnen en jachtluipaarden, maar ook hoe sluw komodovaranen een waterbuffel door de knieën krijgen.

vr, NPO 2 ? NTR, 13.10-15.15 uurHet Uur van de Wolf

Tien jaar lang filmde regisseur Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum, tijdens de verbouwing die in 2008 voltooid had moeten zijn. Maar vanaf het begin plagen stroeve tegenkrachten de restauratie. Uiteindelijk is vierhonderd uur gedraaid materiaal samengebald tot één enerverende film. In de film blijven de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang niet onvermeld, maar het accent ligt op wat de hoofdzaak was én is: de kunst.

vr, NPO 2 ? NTR, 16.10-17.00 uur

Focus: Alles over alcohol

Het wordt algemeen aangenomen dat matig drinken goed voor je is. Eén maand lang drinkt Chris iedere dag drie eenheden alcoholische drank. De meeste mensen drinken echter anders: door de week een klein beetje, en in het weekend gaan ze los. In diezelfde maand houdt zijn broer Xand er daarom een extreem drinkregime op na: hij verbruikt zijn 21 eenheden iedere zaterdagavond allemaal in één keer en staat de rest van de week droog. Hoe brengt Xand het ervan af? En hoe zullen deze twee totaal verschillende drinkpatronen hun gezondheid beïnvloeden?

vr, NPO 2, EO, 17.10-18.05 uur

Oosterschelde’s Odyssee

Vanuit Kaap Hoorn vertrekt de Oosterschelde naar Antarctica. Prachtige vergezichten, maar het is ook spannend. Het schip is geen ijsbreker, dus een aanvaring met een ijsberg kan fataal zijn. De Oosterschelde vaart een ondergelopen vulkaankrater in. Na een adembenemende reis begint de lange tocht naar huis, via de Azoren. Terug naar Rotterdam.

vr, NPO 3 ? NTR, 23.55-01.02 uur

Lennon NYC

De pianospeler die na de aanslagen in Parijs voor theater Bataclan Imagine van John Lennon speelde, raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Mede naar aanleiding daarvan steeg het nummer dit jaar naar de koppositie in de Top 2000. In deze documentaire wordt het leven van een van ’s werelds belangrijkste en invloedrijkste artiesten van de 20e eeuw herdacht. Met nooit eerder vertoonde fragmenten en concerten en een schat aan composities van Lennon en Ono waarvan enkele in nooit eerder gehoorde versies. De film geeft de kijker een intieme kijk in het leven van John, Yoko en hun zoon Sean, gedurende hun tijd in New York City.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.