Luister naar

TV Vooraf: de Baardmannetjes in het Reggedal

Nieuws
‘Hoe zag je nou dat het een karekiet was, en geen bosrietzanger?’ Ook als die vraag je totaal niet boeit, blijf je kijken.
Rien van den Berg
vrijdag 21 augustus 2015 om 03:00
TV Vooraf: de Baardmannetjes in het Reggedal
TV Vooraf: de Baardmannetjes in het Reggedal omroep max

Eerlijk is eerlijk: dat ik blijf kijken komt ook door het onderwerp van vanavond: de Regge, de rivier die de grens tussen Salland en Twente markeert.

Wat hebben we gezwommen in die rivier, zomer aan zomer, met de jeugd van Camping Bergzicht in Giethmen ... vooral op warme zondagen was de rivier ons tot troost, tussen de kerkdiensten door. Verzuimen mocht niet, een kaartje kopen voor het openluchtzwembad aan de Vecht in Ommen was natuurlijk helemaal uit den boze, maar dan was daar altijd de Reddende Regge. Waar het water stroomde en de vissen langs je lijf zwommen.

En dan luister je naar natuurkenner Nico de Haan, die vertelt dat de Regge jarenlang een open riool was, een gore stinkstroom, en dat de rivier pas de laatste twintig jaar weer te genieten is. Hoelang is het geleden dat ik daar zwom? Langer ...

Ik heb er niks aan overgehouden, geloof ik.

Heb je nog een wensvogel, vraagt De Haan aan collega-baardman Hans Dorrestijn. Dorrestijn wil wel een kwartel zien – maar die zie je in Nederland vrijwel nooit, legt De Haan uit. Nou, dan graag een ijsvogel, een grote gele kwik en een patrijs, vooral die laatste, zegt Dorrestijn. En opnieuw – het programma is nog geen vijf minuten oud – besef je hoezeer de baardmannetjes een script afwerken, en hoe slecht ze acteren. Alleen die stinkende VW-bus al. Mijn vader heeft ooit dezelfde bus gehad, in de tijd dat werkelijk niemand zich druk maakte over het milieu, en deed hem de deur uit omdat het kreng een op zes reed ... en twee natuurliefhebbers in deze ecologische eeuw kiezen uit vrije wil dit vehikel? Hm.

Achter op de bus hangen twee fietsen, waarop de mannen verder trekken. Ze zetten ze niet op slot, dat mag kennelijk niet van de regisseur. In Baardmannetjes moet de wereld nog mooi en vertrouwd zijn, paradise regained. En ach, Hans Dorre-stijn kan wel wat geluk gebruiken, al is het dan nep.

Maar wat zeur ik. Het maakt waarschijnlijk geen fan iets uit. Wie Baardmannetjes leuk vindt, wil het gekeutel tussen deze twee mannen-op-leeftijd aanschouwen, als tijdverdrijf, en ondertussen mooie plaatjes zien met dat nostalgische busje, en nog wat over vogeltjes leren ook.

De column van Hans Dorrestijn is even kabbelend als geestig. Hij betoogt dat paus Franciscus, als hij zijn naam eer wil aandoen, het nonnetje (watervogel) en het paapje (zangvogel) heilig moet verklaren.

En toch, als je even doorbijt, word je gevangen door het tempo en het gekeutel. Dat is waarschijnlijk het geheim van dit programma: als je je niet te pletter ergert, kom je bij de baardmannetjes helemaal tot rust.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.