Luister naar

Cabaretier Freek de Jonge: 'Secularisatie laat samenhang verdwijnen'

Nieuws
In onze tijd is er eenzijdig aandacht voor de ratio en wordt het gevoel vergeten. Dat is een gevolg van de secularisatie. Daardoor verdwijnt de samenhang in de maatschappij. Dat zegt cabaretier Freek de Jonge in een interview met Elsbeth Gruteke.
Roel Sikkema
zaterdag 29 december 2018 om 03:00
Freek de Jonge
Freek de Jonge anp

Hilversum

We leven in een tijd van kloven, ‘tussen rijk en arm, hoog- en laagopgeleid. Dat is de schuld van de secularisatie’, zegt Freek de Jonge vanavond in het EO-programma Onderweg. ‘Vroeger bond de kerk rijk en arm en waren daartussen gesprekken mogelijk. Die functie werd later overge­nomen door de sociaaldemocratie. Dat is nu weggevallen en leidt tot veel somberheid.’

Terugkeer van religie en het geloof in God is volgens De Jonge niet de oplossing. ‘Het vervelende van religie, en ook van het christendom, is dat daarin ook streven naar macht zit. Dan wordt moraal iets waaraan ­iedereen zich moet houden.’

Met een verwijzing naar de Indiase filosoof Pankaj Misra zegt de cabaretier: ‘Voltaire bracht het rationa­lisme, Rousseau het gevoel. Het kapitalisme heeft zich uitgeleverd aan het rationalisme. Daarin is het belang van de wetenschap heel groot en wordt het vrije denken, dat voor ­kapitalisten gevaarlijk is, geëlimineerd.’

evenwicht

De Jonge pleit ervoor om beide delen van het menselijk denken in evenwicht te houden. ‘Als je in de natuur loopt, kun je een plant helemaal gaan ontleden en alle onderdelen gaan ­benoemen. Maar je kunt ook met elkaar praten over welk gevoel het zijn in de natuur ­oplevert.’ Het laatste verleren we in snel tempo, denkt hij. ‘De fantasie wordt dan niet meer aangesproken, en we kunnen niet meer open met elkaar in gesprek, maar we staan ­rationeel tegenover elkaar, met standpunten.’ Hoe zou het dan moeten? ‘We moeten ons verbinden aan een gemeenschap, en dan met elkaar naar de wereld kijken. Niet vanuit status of rijkdom, maar vanuit verwondering en nieuwsgierigheid. En dan alles ­samen delen.’

koloniale verleden

De Jonge zegt zich wel verantwoordelijk te voelen voor het koloniale verleden van Nederland. ‘Niet schuldig, want mijn voorvaderen hebben foute dingen gedaan. Die zijn gezien alles wat er toen gebeurde, ook wel te beredeneren. Maar het was niet goed. Schuldig hoeven we ons niet te voelen, dat geeft alleen maar wrok en somberheid.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mr. Beast wil duizend blinden laten genezen. En dat oogst zowel lof als kritiek

De bekende YouTuber Mr. Beast oogst veel lof met de gratis behandeling voor duizend visueel beperkte mensen. De video hierover is al meer dan 44 miljoen keer bekeken. Zijn actie roept echter ook vragen op.

Afbeelding

Opmaat naar ontknoping: Het is nu geen bloederig spel meer, maar echt oorlog

De Hongerspelen zijn voorbij. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) heeft dit macabere tv-spektakel in een levensechte arena overleefd. Maar ze is nog niet veilig. Nu, in het derde deel dat door de filmmakers in tweeën is gesplitst, is het écht oorlog.

Afbeelding

Gemengde reacties op de cast van verfilming It Ends With Us

Blake Lively is gecast voor de hoofdrol in de verfilming van bestseller It Ends With Us, het populaire boek van Colleen Hoover (43). Op sociale media zijn de reacties verdeeld nadat de cast bekend werd gemaakt door Hoover.

Afbeelding

Hotel met 8 restaurants

Bij een programma dat de meest bijzondere en luxe hotels ter wereld laat zien, verwacht je ook flinke prijzen. Maar in het Chinese MGM Cotai hotel, betaal je voor de duurste kamers 'slechts' 395 euro per nacht.

Afbeelding

De pijn van de farao

Een niet onsympathieke farao, een Mozes met 'schizofrene trekjes', en God als een kleine jongen – kan zo'n film iets zijn? Toch zit Exodus: Gods and Kings wellicht dichter bij het bijbelse uittochtverhaal dan veel kinderbijbels.

Afbeelding

'Dat wil ik niet zien': ongepaste berichten per ongeluk gedeeld tijdens Teams-vergadering

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: Een pr-medewerkster kreeg ongepaste berichten over zichzelf te lezen tijdens een Teams-vergadering. Haar reactie krijgt veel lof online.