Luister naar

Reorganisatie Katholiek Nieuwsblad: vijf ontslagen

Nieuws
Een reorganisatie bij het Katholiek Nieuwsblad kost vijf mensen hun baan. Het gaat om twee redactieleden en drie mensen met een ondersteunende functie. Dat bevestigt hoofdredacteur Anton de Wit.
Rimme Mastebroek
vrijdag 25 januari 2019 om 14:45

Den Bosch

Donderdag werd het personeel op de hoogte gesteld. De Wit rept over een ‘bedrijfseconomische reorganisatie’. ‘Het is geen geheim dat onze financiële situatie al jaren penibel is. We hopen door deze zeer pijnlijke ingreep financieel gezonder te worden en ons bestaan op de lange termijn te handhaven.’ Het weekblad heeft te maken met een sterk vergrijsde achterban en zag de oplage de afgelopen jaren gestaag dalen. Officiële oplagecijfers zijn er niet, maar volgens De Wit schommelt het aantal abonnees rond de zesduizend. Het Katholiek Nieuwsblad heeft het reorganisatieplan ingediend bij het UWV, dat het plan nog moet goedkeuren. Naar verwachting komt hier binnen vier weken definitief uitsluitsel over.

klap

Bij het Katholiek Nieuwsblad zijn op dit moment nog veertien mensen in dienst, zegt De Wit. ‘Het verlies van vijf mensen is dus een forse klap. Meer kan en wil ik er op dit moment niet over zeggen.’ Het blad gaat van 11,5 naar 7 fte.

Voormalig hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas is een van de ontslagen redacteuren. ‘Een harde klap die mij veel pijn doet’, laat zij telefonisch weten. ‘De krant is voor mij een roeping. Dit is een droom die knapt. Het aantal abonnees loopt hard achteruit. Dan moet je wat. Het is treurig dat we in een land leven waar geen plek voor katholieke media meer lijkt te zijn.’ Hoe de krant nu verder moet, weet ze niet. ‘Het is hopen en bidden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.