Luister naar

Viral: Ophef over flyers van pedofiel tijdens Pride Amsterdam

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: Een man ver­oorzaakt onrust met zijn flyeractie tijdens Pride Amsterdam.
maandag 5 augustus 2019 om 03:00 aangepast 14:37
Ophef over flyers van pedofiel tijdens Pride Amsterdam
Ophef over flyers van pedofiel tijdens Pride Amsterdam anp / Marco de Swart

De 25-jarige pedofiel Mark Lucius zorgt voor ophef tijdens de Pride-week. Met zijn actiegroep ‘Kinderbevrijdingsfront’ vindt hij dat hij ook mag deelnemen aan de Pride Amsterdam, om op die manier op te komen voor ‘de gelijke rechten van kinderen en die van pedofielen’. Onder de hashtag #pedopride vroeg hij daarvoor op een provocerende manier aandacht op Twitter. Lucius vindt dat kinderen bevrijd zouden moeten worden van hun ouders en zelf mogen beslissen of ze seks hebben of niet. Vorige week zaterdag liep hij mee bij de Pride Walk in het Vondelpark, waar hij flyers uitdeelde. De politie heeft de flyers inmiddels in beslag genomen. Lucius is niet aangehouden.

Ondanks de petitie die duizenden handtekeningen verzamelde om Lucius tegen te houden, blijft het ‘Kinderbevrijdingsfront’ erop hameren te willen deelnemen aan de botenparade. ‘Ik heb het recht te demonstreren, de burgemeester moet dat faciliteren. Ik ben niet bang’, zei Lucius tegen het AD. ‘De Gay Pride heeft de mond vol van inclusiviteit van alle seksuele minderheden, maar ze proberen pedofielen dood te zwijgen.’

Lucius heeft de stichting Gay Pride Amsterdam aangeklaagd bij het College voor de Rechten van de Mens wegens discriminatie. Ook ging hij in gesprek met de Gemeente Amsterdam ‘vanwege het risico voor de openbare orde’.

Socialemediagebruikers walgen van Lucius’ actie. ‘Vergeet je likes niet te wissen, vies mannetje’, schrijft een twitteraar. ‘Die hele #PedoPride moet verboden worden en blijven! Nooit te nimmer dat ik ze ooit zal accepteren tot de lhbt+-club! Als je als volwassene denkt dat seksueel contact toegestaan zou moeten zijn met minderjarigen, is geen straf te zwaar voor ze!’ zegt een man. Een vrouw zegt dat ze het ‘walgelijk’ vindt en begrijpt niet ‘hoe het Kinderbevrijdingsfront zichzelf kan vergelijken met de lhbt-gemeenschap’. Nederland wordt steeds gekker, vindt een ander. ‘Sowieso schandelijk dat er nog een pedoclub bestaat.’ Ja, zegt een man: ‘Op dat soort momenten schaam je je toch dat dit kan in Nederland.’ Sommigen zijn zo boos dat ze oproepen tot geweld tegen pedofielen. Termen als ‘afschieten’ en ‘doodslaan’ komen voorbij. Volgens het AD is Lucius zijn huis ontvlucht. Zijn accounts op Twitter zijn offline gehaald. Ook zou hij verwijderd zijn van een chatgroep voor pedofielen die in gesprek willen met therapeuten, wegens extremistische standpunten. Pride Amsterdam laat weten niet te willen worden geassocieerd met de actiegroep. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Droomhuis aan zee

Wereldwijd wonen er steeds meer mensen in de stad. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat daar voor velen werk te vinden is. Wonen in de stad heeft ook het voordeel dat alles dichtbij is: winkels, scholen, restaurants, musea en ga zo maar door.

Afbeelding

Gratis supermarkt oogst veel lof online, maar er is ook verbazing dat dit in Nederland nodig is

Voor bepaalde gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West wordt een droom werkelijkheid. Vanaf dinsdag is het voor kwetsbare gezinnen mogelijk om gratis boodschappen te doen bij deze supermarkt, die de naam ‘Fris’ draagt

Afbeelding

Anne-Mar Zwart over de terugkeer van Blauw Bloed: 'Niet alleen voor oma's van 85'

Royaltyprogramma Blauw Bloed keert dit weekend weer terug op het vertrouwde tijdstip: zaterdagavond op NPO 2. Anne-Mar Zwart is als presentatrice het gezicht van het programma: ‘We kiezen een andere insteek.’

Afbeelding

Herstelbetalingen

Men neemt het woord 'herstelbetalingen' gemakkelijk in de mond, maar brengt het moeilijk in de praktijk. Nog steeds zijn er Joodse slachtoffers van de Holocaust die geen cent ontvangen hebben, zo stelt de nieuwe docu Reckonings.

Afbeelding

Premier Ardern blijkt geschenk te koesteren. 'Haar gezicht lichtte op toen ze het schilderij bekeek'

Deze week zwaait Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, af. Journalist Charlie Mitchell deelt op Twitter een mooie herinnering aan een bezoek van de premier aan Christchurch in 2017.

Afbeelding

Alles voor de bruiloft: in dit programma worden stellen geholpen bij het organiseren van hun bruiloft

De dag waarop je trouwt is ‘de mooiste dag van je leven’. Hoe vaak hoor je dat niet? Niet zo gek dus dat aanstaande bruidsparen een grote druk voelen om alles uit de kast te halen, zodat hun trouwdag zo perfect mogelijk wordt.