Van de podcast On Being van Krista Tripett word je helemaal rustig

Welke (nieuwe) podcasts zijn het beluisteren waard? Vandaag:
Soms ben ik het zat: al die ambitieuze nieuwspodcasts, het zoveelste zorgvuldig geproduceerde crimeverhaal, weer een zoektocht van een millennial … Begrijp me goed, ik kan podcasts niet meer wegdenken uit mijn leven. Onderweg naar het werk, tijdens het hardlopen, schoonmaken, koken … Sinds een jaar of vier haal ik uit elk saai maar noodzakelijk klusje veel meer door ondertussen podcasts te luisteren. Toch overvalt me soms een soort audiomoeheid en komen al die zelfhulpverhalen, analyses en interviews met BN’ers mijn neus uit. Ik ga dan altijd weer terug naar onversneden soulfood: de tijdloze, en prachtige podcast On Being.
Wat betekent het om mens te zijn en hoe willen we leven? Dat is de vraag die presentator Krista Tippett stelt aan haar gasten. In de Engelstalige podcast On Being ontvangt ze theologen, filosofen, schrijvers, kunstenaars, activisten en historici van allerlei pluimage met wie ze een uur lang praat over hun werk, religie en ethiek. Ze vraagt concreet naar ideeën die luisteraars verder kunnen helpen. Het concept is eenvoudig, maar de uitvoering van On Being steekt met kop en schouders uit boven de meeste vraaggesprekken in dit subgenre. De muziek is altijd zo prettig afgestemd op het tempo van het interview dat je even helemaal op adem kunt komen. De gesprekken gaan diep maar worden nooit zwaar omdat host Tippett een vrolijkheid in haar stem heeft die lucht brengt.
Sinds 2006 maakt Tippett On Being. Eerst als radioprogramma, nu als podcast. Het is inmiddels een soort soundscape geworden waar je helemaal rustig van wordt. Je merkt dat Tippett haar sporen heeft verdiend als interviewer. Grote namen als Maya Angelou, Elie Wiesel, Brian Greene en Desmond Tutu waren bij haar te gast en deelden hun levenslessen. Maar ook minder bekende maar minstens zo interessante mensen als Alain de Botton, Dana Boyd en Marie Howe zorgden voor boeiende afleveringen. Sinds kort is er ook een 8-minutenversie van de interviews. Onder de naam ‘Becoming Wise’ wordt dagelijks een quote gedeeld over een specifiek onderwerp. Handig als je niet veel tijd hebt, maar persoonlijk vind ik het afdoen aan het concept. Juist de context van een mensenleven geeft een uitspraak diepte en betekenis. Jammer dat hiermee toch een knieval is gemaakt voor de snelle audiosnack. Wijs worden kost tijd, aandacht en … heel veel lange afleveringen van On Being.
Deze aflevering moet je zeker luisteren: The Wisdom of Tenderness, waarin Jean Vanier wordt geïnterviewd. Vanier overleed dit voorjaar maar was een innemend katholiek filosoof die ooit aan de wieg stond van de L’Arche-gemeenschappen: woongroepen waar mensen met een verstandelijke handicap nog steeds met veel liefde en gevoel voor spiritualiteit worden verzorgd. Ook Henri Nouwen leefde in zo’n gemeenschap en veranderde door zijn ervaringen van een ambitieuze professor in een bewogen schrijver die God vond in het praktisch dienen van medebewoners. Een van de mooie gedachten uit de podcast met Vanier is: ‘We don’t know what to do with our own weakness except hide it or pretend it doesn’t exist. So how can we welcome fully the weakness of another if we haven’t welcomed our own weakness?’