Van wie is roofkunst?

Recensie
In 2021 zond BNNVARA het eerste seizoen van Roofkunst uit. Inmiddels is er heel wat gebeurd, zij het nog weinig concreet.
Michiel van Hout
vrijdag 26 mei 2023 om 04:22
Roofkunst
TV Vooraf
Filmrecensie
Roofkunst TV Vooraf Filmrecensie beeld bnnvara

Roofkunst: de term is vrij nieuw, het onderwerp speelt al decennialang. Sinds het einde van het kolonialisme woedt de discussie of kunstschatten in onze musea terug moeten keren naar de rechtmatige eigenaren. In het vorige seizoen van Roofkunst kwam Gunay Uslu (D66) op de positie van staatssecretaris van Cultuur, verantwoordelijk voor historische artefacten. Zij stelde een adviescommissie in die zorgvuldig – lievelingsterm van D66 – moest uitzoeken welke voorwerpen voor terugkeer in aan-merking kwamen.
Een van de voorwerpen die ontbrak op de onlangs gepubliceerde lijst, was de diamant van Banjarmasin. Deze staat centraal in de eerste van vier nieuwe afleveringen. Sinds de restauratie heeft het Rijksmuseum deze forse, 36-karaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Carpoolen en noodopvang hielpen tijdens treinstoring: 'Ik heb nog twee stoelen in de auto'

Door een systeemstoring reden er vanaf zondagmiddag tot en met maandagochtend amper treinen rond Amsterdam. Onder andere concertgangers die naar Harry Styles waren geweest konden niet meer terug naar huis.

Afbeelding

Maandag op tv: Poetins schaduwoorlog in Scandinavië

Dat de oorlog die Rusland voert zich niet alleen op Oekraïne richt, is geen nieuws. De Russen opereren al langer undercover in Scandinavië, om de onderzeese infrastructuur van NAVO-landen in kaart te brengen.

Afbeelding

Het gevaar van parasociale relaties met bekende mensen. 'Diegene kent jou niet'

Mede dankzij sociale media zijn zogenaamde parasociale relaties steeds normaler geworden de afgelopen jaren. Parasociale relaties ontstaan wanneer een fan een eenzijdige gehechtheid heeft aan een bekend persoon.

Afbeelding

Bon voyage naar Frankrijk

In Enkeltje Verweggistan volgt Anne-Mar Zwart kinderen die op het punt staan met hun gezin te emigreren. Dat is voor hen een behoorlijke verandering: afscheid nemen van je klas, van je allerbeste vrienden en ook nog een nieuwe taal leren.

Afbeelding

Zondag op tv: Argos buigt zich over de beeldvorming rondom het Syndroom van Down

Er zijn tegenwoordig allerlei programma’s op tv waarin mensen met het syndroom van Down een grote rol spelen. Het zijn altijd vrolijke mensen die zichzelf redelijk kunnen redden. Geeft dat wel een eerlijk beeld?

Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.