Ambassade in gevlucht

Recensie
In 1985 vlucht een Nederlandse gevangene in Zuid-Afrika de Nederlandse ambassade in. Daar zal hij twee jaar wonen. In Klaas de Jonge: De Prijs van Vrijheid vertelt hij zijn verhaal.
Tenko Warmels
donderdag 25 mei 2023 om 04:20
Afbeelding
beeld bnnvara

Als opgeleid antropoloog vertrok Klaas de Jonge in het begin van de jaren 1980 met zijn echtgenote naar Mozambique. De Jonge nam een van zijn zoons mee. In Mozambique radicaliseren zij bij het ANC. In 1985, als de twee al uit elkaar zijn, wordt hij tijdens een missie gearresteerd door de Zuid-Afrikaanse veiligheidspolitie. Hij vlucht de Nederlandse ambassade in. Daar woont hij twee jaar lang. In Klaas de Jonge: De Prijs van Vrijheid praat De Jonge in een nagemaakte ambassade met zijn kinderen en andere betrokkenen.

Centraal staat de vraag: is het nou wel allemaal goed wat hij heeft gedaan? Hij nam een actieve rol in de gewapende afdeling van het ANC en streed daarmee tegen het apartheidsregime. En er zijn veel burgers getroffen door de aa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Carpoolen en noodopvang hielpen tijdens treinstoring: 'Ik heb nog twee stoelen in de auto'

Door een systeemstoring reden er vanaf zondagmiddag tot en met maandagochtend amper treinen rond Amsterdam. Onder andere concertgangers die naar Harry Styles waren geweest konden niet meer terug naar huis.

Afbeelding

Maandag op tv: Poetins schaduwoorlog in Scandinavië

Dat de oorlog die Rusland voert zich niet alleen op Oekraïne richt, is geen nieuws. De Russen opereren al langer undercover in Scandinavië, om de onderzeese infrastructuur van NAVO-landen in kaart te brengen.

Afbeelding

Het gevaar van parasociale relaties met bekende mensen. 'Diegene kent jou niet'

Mede dankzij sociale media zijn zogenaamde parasociale relaties steeds normaler geworden de afgelopen jaren. Parasociale relaties ontstaan wanneer een fan een eenzijdige gehechtheid heeft aan een bekend persoon.

Afbeelding

Bon voyage naar Frankrijk

In Enkeltje Verweggistan volgt Anne-Mar Zwart kinderen die op het punt staan met hun gezin te emigreren. Dat is voor hen een behoorlijke verandering: afscheid nemen van je klas, van je allerbeste vrienden en ook nog een nieuwe taal leren.

Afbeelding

Zondag op tv: Argos buigt zich over de beeldvorming rondom het Syndroom van Down

Er zijn tegenwoordig allerlei programma’s op tv waarin mensen met het syndroom van Down een grote rol spelen. Het zijn altijd vrolijke mensen die zichzelf redelijk kunnen redden. Geeft dat wel een eerlijk beeld?

Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.