Zondag op tv: Kritiek op het toetssysteem op de basisschool

Recensie
Nergens anders worden kinderen al zo jong geselecteerd op basis van leerprestaties als in Nederland. Het levert kinderen al op jonge leeftijd veel stress op. In Pointer wordt uitgelegd waarom het tijd wordt de nadruk op de toets te verplaatsen naar het kind.
Lydia Fris
zaterdag 1 april 2023 om 01:14
Pointer gaat in op het fenomeen toetsstress bij kinderen op de basisschool. Is onze manier van toetsen nog wel van deze tijd?
Pointer gaat in op het fenomeen toetsstress bij kinderen op de basisschool. Is onze manier van toetsen nog wel van deze tijd? beeld kro-ncrv

Kinderen worden al vanaf groep drie bekeken door de bril van het zogeheten leerlingvolgsysteem. Middels dit systeem krijgt een leerkracht en de ouder of verzorger zicht op de studievoortgang van een leerling. Een belangrijk onderdeel zijn toetsen – de cito’s – die in ieder geval twee keer per jaar worden afgenomen. De leerlingen krijgen al zó jong mee dat het belangrijk is om goed te scoren – het uiteindelijke schooladvies hangt er immers sterk vanaf – dat velen bij het naderen van het toetsmoment last hebben van slapeloosheid, stress en hoofdpijn. De druk die kinderen door schoolwerk ervaren is in de laatste twintig jaar verdrievoudigd. Waarom zijn de citotoetsen ooit ingesteld? En moeten we er niet zo snel mogelijk vanaf? In de vorige ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'

Afbeelding

Cambodjaanse atlete werd allerlaatste in de stromende regen en is nu beroemd: 'Ze won onze harten'

Atlete Bou Samnang liep in een hoosbui de 5000 meter van de Zuidoost-Aziatische Spelen uit. Ze wist al zeker dat ze laatste werd. Toch liep ze door, tot bewondering van het aanwezige publiek.