Alweer herrie om Harry: is er een ‘heksenjacht’ tegen ‘transfobe’ Potter-schrijfster J.K. Rowling?

Achtergrond
Ooit gevierd, maar nu verguisd wegens ‘transfobe’ uitspraken. Harry Potter-auteur J.K. Rowling ligt al jaren onder vuur vanwege haar opvattingen over transgenders. Met de uitgifte van Potter-game Hogwarts Legacy lijkt de controverse een kookpunt te bereiken. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Jort van Slooten
woensdag 29 maart 2023 om 20:22 aangepast 30 maart 2023 07:19
J.K. Rowling zegt de tegenstand van haar ‘bondgenoten’ zwaarder te vinden dan de kritiek van conservatieve christenen in de hoogtijdagen van Harry Potter.
J.K. Rowling zegt de tegenstand van haar ‘bondgenoten’ zwaarder te vinden dan de kritiek van conservatieve christenen in de hoogtijdagen van Harry Potter. beeld anp
Filmtip

Er was een tijd dat Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling uitsluitend werd verguisd in de conservatief-christelijke hoek. Haar boeken over de tovenaarsleerling zouden hekserij en occultisme onder kinderen en tieners promoten. In een enkel geval leidde de afkeer van Potter tot een georganiseerde boekverbranding. De Harry Potter-boekenserie prijkt zelfs bovenaan de tienjaarlijkse top 100-lijst van de American Library Association als het meest in de ban gedane boek in de periode 2000-2009.

Waar het tegenwoordig oorverdovend stil is in de christelijke hoek, is het nu het liberale kamp dat fel uitvalt tegen de schrijfster en af en toe de kachel aanmaakt met een Potter-boek. Vooral haar jongere fans die opgroeiden met haar boeken, keren zich te..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook in Nederland gaat Netflix het delen van wachtwoorden nu echt aanpakken

‘Liefde is het delen van een wachtwoord’. Dat plaatste het officiële account van Netflix in 2017 op Twitter. Die liefde lijkt inmiddels bekoeld, want als het aan de streamer ligt, komt er een einde aan het delen van wachtwoorden.

Afbeelding

Hoe maak je een Disney-animatiefilm? 'Dat het publiek dit onder ogen zou krijgen, was nooit de bedoeling'

Er was eens in een land hier ver vandaan een man die Walt Disney heette. Hij richtte een filmstudio op die talloze animatiefilms maakte. Honderd jaar later is in Forum Groningen te zien hoe deze films tot stand kwamen.

Afbeelding

Alweer herrie om Harry: is er een 'heksenjacht' tegen 'transfobe' Potter-schrijfster J.K. Rowling?

Ooit gevierd, maar nu verguisd wegens ‘transfobe’ uitspraken. Harry Potter-auteur J.K. Rowling ligt al jaren onder vuur vanwege haar opvattingen over transgenders. Met de uitgifte van Potter-game Hogwarts Legacy lijkt de controverse een kookpunt te bereiken.

Afbeelding

Regisseur Tim Oliehoek: 'Tijdens corona kwam de wereld van Arcadia akelig dichtbij'

Jarenlang leek de meest onvoorstelbare toekomstige samenleving er een te zijn waar Nederlands wordt gesproken. Want nooit eerder verscheen een Nederlandstalige sciencefictionserie. Tot nu.

Afbeelding

Cate Blanchett, de actrice die nooit haar hoogtepunt lijkt te bereiken

Vandaag verschijnt Tár in de bioscoop. De hoofdrol is speciaal geschreven voor de vertolkster, een van de meest gelauwerde, veelzijdige en tot de verbeelding sprekende actrices van haar generatie. Wie is deze Cate Blanchett? Wat is het geheim achter haar indrukwekkende oeuvre?

Afbeelding

Al 25 jaar tranen om Titanic: 'Ruimte op het vlot of niet, Jack moest dood'

De romantische rampenfilm Titanic bestaat 25 jaar en draait rond Valentijnsdag opnieuw in de bioscoop. Dat deze zeer succesvolle film niet zelf een ramp werd, mag gezien de ronduit bizarre productie een wonder heten.