Wim de Bie (1939-2023) was een serieuze grappenmaker en dwarsdenker

Profiel
Hij verbond de typetjes die hij speelde met zijn echte persoon. Wim de Bie was verbijsterd over en betrokken bij maatschappelijk onrecht en menselijke ondeugden. Hij was als cabaretier meer dan de aangever van zijn kompaan Kees van Kooten en als schrijver een origineel en dwarsdenker.
Herman Veenhof
maandag 27 maart 2023 om 14:31
Wim de Bie als nationaal mental coach in 2010.
Wim de Bie als nationaal mental coach in 2010. beeld wikimedia

Hilversum

Het was in 2007, bij een overzichtstentoonstelling die Beeld en Geluid in Hilversum organiseerde over het werk van Kees van Kooten en Wim de Bie. Al hun hoedanigheden werden keurig op een rijtje gezet; van de Klisjeemannetjes die ze in de jaren zestig waren tot en met Krasse Knarren die ze tegen de millenniumwisseling werden.

Daar tussenin lagen de gloriejaren van het Simplisties Verbond, Keek op de Week en de ruim vierhonderd ‘typetjes’ die in het Nederland van de beginnende ontzuiling en twee publieke televisienetten gemeengoed werden in huiskamers en op werkvloeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.

Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.