Drie maanden in het donker in het onweerstaanbare Scandinavische noorden

Recensie
Een vrouw staat met een kind op de heup in de deuropening van een roodgeverfd, houten huis. Een man loopt glimlachend op haar af. Het is een beeld uit de nieuwe serie Het Hoge Noorden over Nederlanders die hun heil zoeken in Noorwegen en Zweden. Maar niet alles is idyllisch.
Linda Stelma
maandag 27 maart 2023 om 02:00
Dionne Stax reist in 'Het Hoge Noorden' door Scandinavië.
Dionne Stax reist in 'Het Hoge Noorden' door Scandinavië. beeld max

‘Waarom wonen we hier nog?’, verzucht mijn man tijdens het kijken van Het Hoge Noorden. In deze serie van omroep MAX volgt presentatrice Dionne Stax (foto) zes gezinnen die naar Scandinavië zijn vertrokken. Er komen adembenemende beelden voorbij van stille dennenbossen, besneeuwde meren en oneindige fjorden. Stax praat met de stellen over hun redenen om te emigreren en hun leven in ‘het hoge noorden’. Anne, Martijn en hun zoon Espen wonen sinds een jaar in Zweden, aan een meer, ver van de bewoonde wereld. Ze leven offgrid, dus zonder aansluiting op het elektriciteitsnet, het gas- en waternetwerk. Ze hebben allerlei plannen en stralen van geluk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.

Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.