Uitvoerige geschiedenisles wordt met een Tom Waes-sausje toegankelijk gemaakt

Recensie
De Vlaamse presentator Tom Waes heeft al de hele wereld rondgereisd voor zijn programma’s. Nu maakt hij een ander soort reis: terug in de tijd. Met Het Verhaal van Vlaanderen wil hij van abstracte geschiedenis iets meeslepends maken. Het resultaat is een mix van info van experts, nagespeelde gebeurtenissen en grapjes en toelichting op locatie à la Waes.
Astrid van den Hoek
zaterdag 25 maart 2023 om 01:50
Scene uit Het Verhaal van Vlaanderen met Tom Waes.
Scene uit Het Verhaal van Vlaanderen met Tom Waes. beeld ntr

Het Verhaal van Vlaanderen begint 38.000 jaar geleden, net na de prehistorie. De eerste homo sapiens kwamen waarschijnlijk Vlaanderen binnen via de Maasvallei in Zuid-Limburg. ‘Ze hadden een drang naar het verkennen van nieuwe landschappen, net als wij’, vertelt een van de experts. Hoe leefden en overleefden zij in dit nieuwe gebied? Waes neemt ons mee langs mammoeten en Neanderthalers. Zelfs in de mensen van tegenwoordig zit nog een klein deel Neanderthaler in het DNA, vertelt een deskundige. Dus als je het zo bekijkt, zijn ze helemaal nog niet uitgestorven. Waes blijkt zelf 2,1% Neanderthaler-DNA te hebben. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'

Afbeelding

Cambodjaanse atlete werd allerlaatste in de stromende regen en is nu beroemd: 'Ze won onze harten'

Atlete Bou Samnang liep in een hoosbui de 5000 meter van de Zuidoost-Aziatische Spelen uit. Ze wist al zeker dat ze laatste werd. Toch liep ze door, tot bewondering van het aanwezige publiek.