Op een dag ging het mis

Recensie
Juliette kende haar opa Wim Aloserij als een opgewekte, praatgrage man die altijd grapjes maakte. Over de gruwelen die hij in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, praatte hij niet. Na zijn overlijden reist Juliette naar de plekken van herinnering van haar opa.
Linda Stelma
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22
Presentatrice Dolores Leeuwin (l.) met Juliette in een van de concentratiekampen waar Juliettes opa heeft gezeten.
Presentatrice Dolores Leeuwin (l.) met Juliette in een van de concentratiekampen waar Juliettes opa heeft gezeten. beeld max

‘Als je mijn opa meemaakte, zou je niet hebben gedacht dat er zo’n zwaar levensverhaal achter schuilt’, zegt Juliette (rechts op de foto) tegen Dolores Leeuwin, presentatrice van Sporen van oorlog. Ze staan voor een boerderij in Noord-Holland. Daar begon de oorlogsreis van haar opa. Hij wilde niet in Duitsland werken en had een onderduikadres gevonden bij een boerengezin met tien kinderen.

Overdag werkte hij op het land en ‘s nachts sliep hij in een kist die in de zijkant van een sloot was ingegraven. Maar op een dag ging het mis en werd hij opgepakt door de Duitse bezetters. Hij ging van concentratiekamp naar concentratiekamp om aan het einde van de oorlog met duizenden anderen op drie schepen voor de Duitse kust te belanden. De schepen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

YouTuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische YouTuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.

Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.