Dansen voor Iraanse meisjes na arrestatie: ‘We weten gewoon dat dit een afgedwongen ‘bekentenis’ is’

Achtergrond
Na de arrestatie van vijf Iraanse meisjes die een dansvideo op sociale media plaatsten, plaatsen vrouwen wereldwijd dansvideo’s onder de hashtag #dance4iran.
Lynn van den Brink
vrijdag 17 maart 2023 om 20:30
Kort nadat de video geplaatst was, weet de Iraanse politie de groep op te sporen middels camerabeelden en ondervragingen.
Kort nadat de video geplaatst was, weet de Iraanse politie de groep op te sporen middels camerabeelden en ondervragingen. beeld tiktok

Afgelopen Internationale Vrouwendag verschenen er weer heel wat indrukwekkende video’s en posts op sociale media. Zo plaatste de wereldberoemde vredesactiviste Malala Yousafzai een aantal foto’s met haar moeder met het onderschrift: ‘Terwijl we Internationale Vrouwendag vieren, wil ik delen dat ik ben wie ik nu ben vanwege de sterke vrouwen in mijn leven, zoals mijn moeder, Toor Pekai.’ Memes, hashtags, TikToks en video’s ter ere van vrouwen overspoelden het internet. 

Bijvoorbeeld de bijzondere video die de afgelopen dagen pas internationaal in de belangstelling kwam te staan. Op het eerste gezicht lijken de beelden alledaags: een groepje meiden danst – geheel in TikTok-stijl – ergens voor een torenflat op een populair liedje van poparti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het graven in de familiegeschiedenis, wordt ook veel duidelijk over de geschiedenis in het algemeen

In Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders, wat deden ze? Vanavond gaat cabaretier, ondernemer en televisiemaker Joep van Deudekom op onderzoek uit.

Afbeelding

Uitvoerige geschiedenisles wordt met een Tom Waes-sausje toegankelijk gemaakt

Tom Waes is weer terug met een reisprogramma: een reis door de geschiedenis van Vlaanderen. Met Het Verhaal van Vlaanderen wil hij van abstracte geschiedenis iets meeslepends maken.

Afbeelding

Ernstig pestfilmpje raakt gevoelige snaar in Duitsland: 'Dit zijn gewoon sadisten'

Het is een video die weinigen koud zal laten. Een groepje meisjes omsingelt een ander meisje dat angstig om zich heen kijkt. Ook is te zien dat de pesters zich pas terugtrekken als een volwassene hen aanspreekt

Afbeelding

Bijna-doodervaring van Tim Hofman: 'Een automobilist reed twintig jaar geleden dwars door me heen'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: presentator Tim Hofman blikt terug op een ernstig ongeluk dat hem bijna zijn leven kostte.

Afbeelding

Op een dag ging het mis

Juliette kende haar opa Wim Aloserij als een opgewekte, praatgrage man die altijd grapjes maakte. Over de gruwelen die hij in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, praatte hij niet. Na zijn overlijden reist Juliette naar de plekken van herinnering van haar opa.

Afbeelding

Goedpraten of goedmaken?

In februari bracht de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen een snijdend rapport uit. Bodem in Beweging toont hoe burgerbelangen structureel genegeerd zijn.