Dansen voor Iraanse meisjes na arrestatie: ‘We weten gewoon dat dit een afgedwongen ‘bekentenis’ is’

Achtergrond
Na de arrestatie van vijf Iraanse meisjes die een dansvideo op sociale media plaatsten, plaatsen vrouwen wereldwijd dansvideo’s onder de hashtag #dance4iran.
Lynn van den Brink
vrijdag 17 maart 2023 om 20:30
Kort nadat de video geplaatst was, weet de Iraanse politie de groep op te sporen middels camerabeelden en ondervragingen.
Kort nadat de video geplaatst was, weet de Iraanse politie de groep op te sporen middels camerabeelden en ondervragingen. beeld tiktok

Afgelopen Internationale Vrouwendag verschenen er weer heel wat indrukwekkende video’s en posts op sociale media. Zo plaatste de wereldberoemde vredesactiviste Malala Yousafzai een aantal foto’s met haar moeder met het onderschrift: ‘Terwijl we Internationale Vrouwendag vieren, wil ik delen dat ik ben wie ik nu ben vanwege de sterke vrouwen in mijn leven, zoals mijn moeder, Toor Pekai.’ Memes, hashtags, TikToks en video’s ter ere van vrouwen overspoelden het internet. 

Bijvoorbeeld de bijzondere video die de afgelopen dagen pas internationaal in de belangstelling kwam te staan. Op het eerste gezicht lijken de beelden alledaags: een groepje meiden danst – geheel in TikTok-stijl – ergens voor een torenflat op een populair liedje van poparti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'

Afbeelding

Cambodjaanse atlete werd allerlaatste in de stromende regen en is nu beroemd: 'Ze won onze harten'

Atlete Bou Samnang liep in een hoosbui de 5000 meter van de Zuidoost-Aziatische Spelen uit. Ze wist al zeker dat ze laatste werd. Toch liep ze door, tot bewondering van het aanwezige publiek.

Afbeelding

Vergeetachtige oma

De moeder van de tienjarige Romy, de hoofdpersoon in de jeugdfilm Kapsalon Romy, moet veel werken als serveerster. Romy gaat daarom elke dag na school naar haar oma toe. Soms logeert ze er.