Hoe goed is het goede leven als dat op dictatoriale wijze afgedwongen wordt?

Recensie
In Arcadia scoor je punten met gezond en verantwoord leven. Het hele bestaan ligt onder een vergrootglas. Het levert een kille maatschappij op die mensen tegen elkaar uitspeelt.
Jaap-Harm de Jong
zaterdag 18 maart 2023 om 02:00
De dystopische serie Arcadia.
De dystopische serie Arcadia. beeld vrt

Eén ding is na de eerste aflevering van Arcadia direct duidelijk: de inzet van de publieke omroep om meer geld te investeren in kwalitatief hoogstaand drama betaalt zich dubbel en dwars uit. Na eerdere knappe staaltjes afgelopen jaar, zoals Het jaar van Fortuyn en Het Gouden Uur, is ook deze serie piekfijn verzorgd. Vanaf het eerste moment word je als kijker meegezogen in een dystopische wereld in de nabije toekomst. Dat levert geen cleane technologische hoogstandjes op, maar eerder een gruizig soort science fiction.

Alsof je terug stapt naar de tijd van de Stasi in Oost-Duitsland. Grijze kolossen van gebouwen, van hogerhand opgelegde orders die niet te negeren zijn, smerige trucjes om het volk bang, willoos en meegaand te maken. Het toon..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York Times-bestseller auteur presenteert haar nieuwe boek voor een lege zaal

New York Times-bestsellerauteur Suzanne Young staat voor een lege zaal haar nieuwe boek te presenteren en deelt dit moment op Twitter. ‘Als je een dieptepunt in je carrière wilt zien, dan is dit het. Huilend naar huis.’

Afbeelding

Vanavond op tv: Philippe Geubels neemt met onnodige banaliteit de Hollanders op de hak

Een beproefd recept in zowel Nederland als België: grappen maken over elkaars nationale gebruiken en gewoontes. Philippe Geubels vult er een hele show mee.

Afbeelding

Zondag op tv: Kritiek op het toetssysteem op de basisschool

Kinderen worden in Nederland al jong geselecteerd op basis van leerprestaties, wat hen veel stress geeft. In Pointer wordt uitgelegd waarom het tijd wordt de nadruk te leggen op het kind, niet op de toets.

Afbeelding

'Hoi, heb je me gemist?' TikTokker ontvangt bijzondere brief … van zichzelf

‘Hoi, heb je me gemist?’ Zo begint de bijzondere brief waarmee een Canadese TikTokker deze week viral ging. De brief heeft namelijk een opmerkelijke afzender: haar dertienjarige zelf.

Afbeelding

Max Verstappen met lange, blonde lokken als voorbereiding op Australische Grand Prix

Als de pruik zo goed als prettig op zijn hoofd zit, doet Verstappen zijn pet weer op. ‘I’ve got a lot of hair now’, zegt hij tegen de mensen om hem heen.

Afbeelding

De wil om te leven

Dramafilm Breathe toont het waargebeurde levensverhaal van Robin Cavendish. Ondanks zijn beperkingen maakte hij zijn leven bijzonder, ook voor anderen.