Een bijzonder portret van een man die bijzonder portretteert

Recensie
In Close Up zendt AVROTROS wekelijks kunstdocumentaires uit. Vanavond staat oorlogsfotograaf Steve McCurry centraal. Wereldberoemd werd hij om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen.
Michiel van Hout
dinsdag 7 februari 2023 om 02:00
Wereldberoemd werd Steve McCurry om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen.
Wereldberoemd werd Steve McCurry om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen. beeld avrotros

In zijn kenmerkende, losse conversatiestijl laat Steve McCurry er geen misverstand over bestaan. Meteen als hij aanvoelt dat regisseur Denis Delestrac het over het Afghaanse meisje wil hebben, zegt hij: ‘Als we deze f*cking film maken omdat je denkt dat ik alleen daarom beroemd ben, dan moet het maar in het begin. Anders zou ik een geschikter moment kiezen.’ Gelukkig staat de Franse Delestrac bekend als onderzoeksfilmer, die ook van plan is om McCurry vanaf het begin in zijn totaliteit te tonen.

Hoe hij als jongeman wegloopt uit een streng-christelijk internaat, waar zijn alternatieve opvattingen hem op lijfstraffen komen te staan. Hoe hij ontsnapt uit zijn saaie baantje als lokale mediafotograaf door met tweehonderd fotorolletjes op de t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het gevaar van parasociale relaties met bekende mensen. 'Diegene kent jou niet'

Mede dankzij sociale media zijn zogenaamde parasociale relaties steeds normaler geworden de afgelopen jaren. Parasociale relaties ontstaan wanneer een fan een eenzijdige gehechtheid heeft aan een bekend persoon.

Afbeelding

Bon voyage naar Frankrijk

In Enkeltje Verweggistan volgt Anne-Mar Zwart kinderen die op het punt staan met hun gezin te emigreren. Dat is voor hen een behoorlijke verandering: afscheid nemen van je klas, van je allerbeste vrienden en ook nog een nieuwe taal leren.

Afbeelding

Zondag op tv: Argos buigt zich over de beeldvorming rondom het Syndroom van Down

Er zijn tegenwoordig allerlei programma’s op tv waarin mensen met het syndroom van Down een grote rol spelen. Het zijn altijd vrolijke mensen die zichzelf redelijk kunnen redden. Geeft dat wel een eerlijk beeld?

Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.

Afbeelding

Mevrouw Post zit in een verpleeghuis: 'De mensen zijn knettergek. Het is hier net een gesticht'

Samen met haar drie kanaries is mevrouw Post onlangs in een verpleeghuis komen wonen. Sarah en David delen op LinkedIn hoe zij haar nieuwe thuis tijdens een bewonersoverleg evalueert.

Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.