Een bijzonder portret van een man die bijzonder portretteert

Recensie
In Close Up zendt AVROTROS wekelijks kunstdocumentaires uit. Vanavond staat oorlogsfotograaf Steve McCurry centraal. Wereldberoemd werd hij om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen.
Michiel van Hout
dinsdag 7 februari 2023 om 02:00
Wereldberoemd werd Steve McCurry om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen.
Wereldberoemd werd Steve McCurry om zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende, groene ogen. beeld avrotros

In zijn kenmerkende, losse conversatiestijl laat Steve McCurry er geen misverstand over bestaan. Meteen als hij aanvoelt dat regisseur Denis Delestrac het over het Afghaanse meisje wil hebben, zegt hij: ‘Als we deze f*cking film maken omdat je denkt dat ik alleen daarom beroemd ben, dan moet het maar in het begin. Anders zou ik een geschikter moment kiezen.’ Gelukkig staat de Franse Delestrac bekend als onderzoeksfilmer, die ook van plan is om McCurry vanaf het begin in zijn totaliteit te tonen.

Hoe hij als jongeman wegloopt uit een streng-christelijk internaat, waar zijn alternatieve opvattingen hem op lijfstraffen komen te staan. Hoe hij ontsnapt uit zijn saaie baantje als lokale mediafotograaf door met tweehonderd fotorolletjes op de t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.