Schattige speklappen

Recensie
Ze zien er zo schattig uit. Toch lijken varkens nu weinig geliefd. De veestapel moet van de overheid met de helft inkrimpen. Andere Tijden kijkt in de special Een Onsje Minder terug op vergelijkbare situaties in het recente verleden.
Michiel van Hout
maandag 6 februari 2023 om 03:21
Afbeelding
beeld ntr

Nederland is net zo dol op varkensvlees als de Grote Boze Wolf die altijd achter de ‘smakelijke speklappen’ aanzit. Waar hij zich zijn hele leven tot drie biggetjes moet beperken, daar eet een Nederlander gemiddeld het meeste varkensvlees, zo’n 18,5 kilo per jaar. Nederland prijkt ook bovenaan de lijst van grootste exporteurs van varkensvlees ter wereld. Het verbaast niet dat ons land de uitvinder is van de intensieve veeteelt, die tegenstanders aanduiden als ‘bio-industrie’.

Dankzij onze slagersmentaliteit ‘Mag het een onsje meer zijn?’ konden de Nederlandse veehouders decennialang floreren. Door de schaalvergroting konden zij goedkoper produceren en dus meer verdienen. Totdat landbouwminister Jozias van Aartsen van het eerste kabinet-Ko..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.