Terug naar de nacht van ‘53: Deze documentaire geeft een beeld van deze verschrikkelijke gebeurtenis

Recensie
Het is precies zeventig jaar geleden dat op zeker honderdvijftig locaties in Nederland dijken doorbraken. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 leidde dat tot de Watersnoodramp. De indringende documentaire De nacht van ‘53 vertelt hierover.
Lydia Fris
dinsdag 31 januari 2023 om 02:00 aangepast 10:33
De indringende documentaire De nacht van ‘53 vertelt over de Watersnoodramp
De indringende documentaire De nacht van ‘53 vertelt over de Watersnoodramp beeld eo

Voor de ooggetuigen – toen kinderen, nu zeventigers of tachtigers – is die tragische geschiedenis nog heel dichtbij. ‘Als ik de zee zie, voel ik in mijn lichaam de ramp. Ik voel het water, de kou en ik hoor mijn vader zeggen: ‘Niet benauwd wezen’.’ 

Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee op sleeptouw. In de middag van 31 januari waaide het heel hard, maar echt bijzonder was dat niet voor de Zeeuwen. Kinderen doen hun jassen open om als een vogel door de wind te lopen. Ze voelen opwinding. Het gaat steeds harder regenen en de weerberichten worden nauwkeuriger gevolgd. De seinen gaan op rood, maar in de avond vertrekt de veerboot toch naar Zierikzee. De storm gaat hevig tekeer en op de boot hangen mensen kotsend boven de toiletten. Ov..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.