Herstelbetalingen

Recensie
Men neemt het woord ‘herstelbetalingen’ gemakkelijk in de mond, maar brengt het moeilijk in de praktijk. Nog steeds zijn er Joodse slachtoffers van de Holocaust die geen cent ontvangen hebben, zo stelt de nieuwe docu Reckonings.
Michiel van Hout
donderdag 26 januari 2023 om 03:21
Afbeelding
beeld eo

Op 27 januari vindt de Internationale Holocaust Herdenkingsdag plaats. Naar aanleiding daarvan zendt de Joodse programmering van de EO Reckonings uit van de Amerikaanse regisseur Roberta Grossman. Deze boeiende docu reconstrueert de onderhandelingsgeschiedenis van de herstelbetalingen aan de Joodse slachtoffers na de Holocaust: een moeizaam, heimelijk en nooit voltooid proces. Na de oorlog werd de katholieke Konrad Adenauer de eerste bondskanselier. Met een dappere, historische toespraak zwengelde hij de discussie over de ‘Wiedergutmachung’ aan. Daar bleek aanvankelijk weinig belangstelling voor. Niet alleen vanuit Duitsland, waar 89 procent van de bevolking en zelfs leden van het kabinet onvoldoende schuldbesef hadden om zulke ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.

Afbeelding

presentatrice zonder kennis

Er zijn documentaireseries in overvloed waarbij de presentator half filosoferend door de straten van een oude stad loopt om met een serieuze stem te vertellen over oude beschavingen.

Afbeelding

Hoe de magische films van Steven Spielberg voortkomen uit een echtscheiding en antisemitisme

Steven Spielberg laat in al zijn kaskrakers zijn jeugd doorschemeren. Maar nooit eerder werd de regisseur zo persoonlijk als in zijn nieuwste film 'The Fablemans'.