Zangeres Sinéad O’Connor heeft veel kanten, maar blijft een koersvaste activist

Achtergrond
Ze is moslim, nam een jaar geleden afscheid van haar jongste zoon en dankt haar publiek zingend ‘dat jullie me niet in de steek lieten’. Maar Shuhada’ Davitt is nog steeds Sinéad O’Connor. Van haar vele persoonlijkheden is die van activiste het meest consistent. En juist deze staat centraal in een nieuwe documentaire Nothing Compares die dinsdag op televisie is te zien.
Herman Veenhof
woensdag 4 januari 2023 om 18:44 aangepast 08:30
Sinéad O’Connor
Sinéad O’Connor beeld Wally Cassidy

Pas aan het eind komt de zangeres in beeld zoals ze nu is: een vrouw van middelbare leeftijd, met een lagere stem, gekleed in een blauwe jurk met een iets naar achteren geschoven hidjab.

Wie is zij? Of moet die vraag in meervoud gesteld worden? De Ierse artiest Sinéad O’Connor was altijd open over haar gecompliceerde psychologie en relatiepatroon. ‘Ik ben 10 procent bipolair, 40 procent complexe traumatische stress en de rest is een borderline persoonlijkheidsstoornis’, zei ze in mei vorig jaar in de Britse krant The Guardian.

Een jaar ervoor vatte ze haar gezinslevens al ‘bittersweet’ samen, in haar scherp geschreven memoires Rememberings: ‘Ik heb vier kinderen van vier verschillende mannen. Met een van hen was ik getrouwd, geen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Carpoolen en noodopvang hielpen tijdens treinstoring: 'Ik heb nog twee stoelen in de auto'

Door een systeemstoring reden er vanaf zondagmiddag tot en met maandagochtend amper treinen rond Amsterdam. Onder andere concertgangers die naar Harry Styles waren geweest konden niet meer terug naar huis.

Afbeelding

Maandag op tv: Poetins schaduwoorlog in Scandinavië

Dat de oorlog die Rusland voert zich niet alleen op Oekraïne richt, is geen nieuws. De Russen opereren al langer undercover in Scandinavië, om de onderzeese infrastructuur van NAVO-landen in kaart te brengen.

Afbeelding

Het gevaar van parasociale relaties met bekende mensen. 'Diegene kent jou niet'

Mede dankzij sociale media zijn zogenaamde parasociale relaties steeds normaler geworden de afgelopen jaren. Parasociale relaties ontstaan wanneer een fan een eenzijdige gehechtheid heeft aan een bekend persoon.

Afbeelding

Bon voyage naar Frankrijk

In Enkeltje Verweggistan volgt Anne-Mar Zwart kinderen die op het punt staan met hun gezin te emigreren. Dat is voor hen een behoorlijke verandering: afscheid nemen van je klas, van je allerbeste vrienden en ook nog een nieuwe taal leren.

Afbeelding

Zondag op tv: Argos buigt zich over de beeldvorming rondom het Syndroom van Down

Er zijn tegenwoordig allerlei programma’s op tv waarin mensen met het syndroom van Down een grote rol spelen. Het zijn altijd vrolijke mensen die zichzelf redelijk kunnen redden. Geeft dat wel een eerlijk beeld?

Afbeelding

Youtuber in de problemen na 'exposen' daders van dodelijke ontgroening: 'Heksenjacht'

Een Belgische youtuber zorgt voor veel chaos nadat hij in een video de identiteiten onthult van betrokkenen bij een ontgroening met dodelijke afloop in 2018.