Zangeres Sinéad O’Connor heeft veel kanten, maar blijft een koersvaste activist

Achtergrond
Ze is moslim, nam een jaar geleden afscheid van haar jongste zoon en dankt haar publiek zingend ‘dat jullie me niet in de steek lieten’. Maar Shuhada’ Davitt is nog steeds Sinéad O’Connor. Van haar vele persoonlijkheden is die van activiste het meest consistent. En juist deze staat centraal in een nieuwe documentaire Nothing Compares die dinsdag op televisie is te zien.
Herman Veenhof
woensdag 4 januari 2023 om 18:44 aangepast 5 januari 2023 08:30
Sinéad O’Connor
Sinéad O’Connor beeld Wally Cassidy

Pas aan het eind komt de zangeres in beeld zoals ze nu is: een vrouw van middelbare leeftijd, met een lagere stem, gekleed in een blauwe jurk met een iets naar achteren geschoven hidjab.

Wie is zij? Of moet die vraag in meervoud gesteld worden? De Ierse artiest Sinéad O’Connor was altijd open over haar gecompliceerde psychologie en relatiepatroon. ‘Ik ben 10 procent bipolair, 40 procent complexe traumatische stress en de rest is een borderline persoonlijkheidsstoornis’, zei ze in mei vorig jaar in de Britse krant The Guardian.

Een jaar ervoor vatte ze haar gezinslevens al ‘bittersweet’ samen, in haar scherp geschreven memoires Rememberings: ‘Ik heb vier kinderen van vier verschillende mannen. Met een van hen was ik getrouwd, geen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Inspiratie en frustratie tijdens de Grammy's: Dit waren de hoogtepunten van de muziekavond

De Grammy Awards zijn weer uitgereikt en dat is een jaarlijks feestje op sociale media, want iedereen heeft een mening over de winnaars, verliezers, outfits en speeches.

Afbeelding

Schattige speklappen

Ze zien er zo schattig uit. Toch lijken varkens nu weinig geliefd. De veestapel moet van de overheid met de helft inkrimpen. Andere Tijden kijkt in de special Een Onsje Minder terug op vergelijkbare situaties in het recente verleden.

Afbeelding

Een belangrijke avond voor de muziekindustrie

Dit weekend vindt de 65e jaarlijkse Grammy Awards-ceremonie plaats in Los Angeles. Op sociale media is de spanning onder fans van genomineerden al aanwezig.

Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.