Nederlandse Roald Dahl levert een jeugdserie met lef: ‘Geen voorzichtig verhaal waarin alles deugt’

Achtergrond
Na het succesvolle boek, dat verscheen in 2017, is er nu de tv-serie Lampje. De serie - de duurste ooit bij de publieke omroep - is net zo magisch is als het boek en vertelt het verhaal van Emilia die vrienden wordt met een jongen met een vissenstaart. ‘Lampje is geen lievig verhaal.’
Reiny de Fijter
woensdag 7 december 2022 om 14:12
Lampje moet volwassen zijn, ze moet voor haar vader zorgen die na het overlijden van haar moeder Emilia zichzelf niet is.
Lampje moet volwassen zijn, ze moet voor haar vader zorgen die na het overlijden van haar moeder Emilia zichzelf niet is. beeld vpro

Er is lang uitgekeken naar de tv-serie Lampje, het verhaal over de elfjarige Emilia, dochter van de vuurtorenwachter, die door iedereen Lampje wordt genoemd. Direct na verschijnen was al duidelijk dat dit verhaal wel verfilmd moest worden. Eindelijk weer een jeugdboek met lef, een Nederlandse Roald Dahl waarin kinderen serieus worden genomen en niet worden betutteld. Een boek vol gekken en dwazen die ook gewoon gek en dwaas worden gelaten. En vooral een prachtig verhaal, een sprookje over de vriendschap tussen een meisje en een jongen met een vissenstaart. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.