De documentaire ‘Luc’ laat een rauw beeld zien, maar Lucas blijft positief. ‘Alles komt goed’

Recensie
Voor de zoveelste keer loopt Lucas (15) weg uit de gesloten jeugdinstelling. In de documentaire Luc brengt filmmaker Tim Bary tijd door met Lucas, voordat hij hem naar de instelling terugbrengt. Het levert een bijzonder beeld op.
Lydia Fris
dinsdag 6 december 2022 om 03:22 aangepast 06:44
Still uit de documentaire 'Luc'.
Still uit de documentaire 'Luc'. beeld human

Lucas heeft al twee dagen amper gegeten als regisseur Tim hem een broodje aanreikt. De handen waarmee hij het broodje vasthoudt, zien er gehavend uit, met knokkels vol korsten. Lucas vertelt dat hij in de instelling gevochten heeft om een joint. ‘Blowen kan best wel een impact op je leven hebben, hoor.’ Hij zegt dat zijn vader ook blowt en dat het op de lange termijn geen goed idee is om bij hem te wonen.

De thuissituatie van Lucas blijft verder achterwege, maar zorgde ervoor dat hij in die gesloten jeugdinstelling terechtkwam. Hij omschrijft die instelling als een soort gevangenis. Lucas vindt het raar dat hij opgesloten zit en is er behoorlijk zeker van dat hij daar niet ‘beter’ uit gaat komen. Dus loopt hij af en toe weg, snakkend naar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.