Nog geen groen pensioen

Recensie
Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.
Michiel van Hout
zaterdag 3 december 2022 om 03:24
Afbeelding
beeld kro-ncrv

Thomas Lamers is theatermaker. Met zijn opvallende sieraden en nagellak introduceert hij het thema. Hij klaagt over hypocrisie die hem ergert. Van ons wordt verwacht dat we ons steentje bijdragen tegen klimaatverandering, ons er zelfs voor in de kosten steken. Tegelijkertijd lijken de pensioenfondsen – ondanks dure beloften over verduurzaming – nog weinig bereid de pensioenen voor de toekomst groen te maken. Nog steeds beleggen ze voor miljarden euro’s in bedrijven die fossiele brandstof produceren. 

Onderzoeker Thomas de Beurs legt daarop een lijst van de aandelen en obligatie van de tien grootste pensioenfondsen naast de Global Coal Exit List van de ngo Urgewald, met bedrijven in de bruin- en steenkoolindustrie. Zo kunnen consumenten zi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De pilaren van Duterte

In de baai van Manilla wint de koninklijke baggermaatschappij Boskalis land voor een nieuwe luchthaven. In Frontlinie komen de echte invloeden van dit project in beeld.

Afbeelding

Jurken kopen in Parijs

Huishoudster Mrs. Harris is een harde werkster die zichzelf weinig luxe gunt. Haar man verloor ze jaren geleden in de oorlog, dus moet ze zelf haar broek ophouden in het Londen van de jaren vijftig.

Afbeelding

Na veertig jaar kom er toch een vervolg van de Britse komedieserie Fawlty Towers

Na ruim veertig jaar komt er toch een vervolg van de serie over de incompetente en licht ontvlambare hoteleigenaar Basil Fawlty. Dat liet de producent deze week weten.

Afbeelding

Reageren op online haat, doe je dat? ' De meeste online haters stellen in werkelijkheid maar weinig voor'

Het is een fenomeen dat ondertussen zo gewoon is geworden, dat je zou denken dat het erbij hoort: online scheldpartijen van willekeurige vreemdelingen. Schrijfster Heleen van Royen laat zien hoe zij omgaat met zulke berichten.

Afbeelding

Al 25 jaar tranen om Titanic: 'Ruimte op het vlot of niet, Jack moest dood'

De romantische rampenfilm Titanic bestaat 25 jaar en draait rond Valentijnsdag opnieuw in de bioscoop. Dat deze zeer succesvolle film niet zelf een ramp werd, mag gezien de ronduit bizarre productie een wonder heten.

Afbeelding

Een lieve brief voor iedereen die het nodig heeft: 'Ik ga 10.000 brieven verspreiden dit jaar'

Lot van Os verzamelt brieven met lieve, warme woorden voor mensen die in deze periode wel een beetje aandacht kunnen gebruiken. De actie van Lot blijkt een schot in de roos.