BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Achtergrond
Nauwelijks in de laatste maand van het jaar beland worden nu al prijzen uitgedeeld voor de beste apps van het jaar 2022. Het is het jaarlijks terugkerende fenomeen waarbij techgigant Apple de winnaars van de App Store Awards bekendmaakt. In verschillende categorieën zijn er prijzen beschikbaar. Dit jaar ging het vooral om de culturele impact die apps hebben.
Wouter van der Toorn
donderdag 1 december 2022 om 03:22 aangepast 11:45
‘Het culturele fenomeen dat BeReal is, verandert alledaagse momenten in een verbinding vol betekenis tussen mensen’
‘Het culturele fenomeen dat BeReal is, verandert alledaagse momenten in een verbinding vol betekenis tussen mensen’ beeld twitter / bereal

Dat elektronische apparaten en apps invloed hebben op het dagelijks leven, de cultuur en de samenleving, dat is wel duidelijk. Ook de invloed van sociale media is een niet te onderschatten kracht in het spel van informatievoorziening, het bouwen van communities en de verbinding van mensen met elkaar. Het is zwaar weer bij Twitter: na de overname door Elon Musk is 50 procent van de banen daar verdwenen.

Bij Meta, het moederbedrijf van Facebook, gaat het om 11.000 banen die verdwijnen, wat zo’n 13 procent van het totale personeelsbestand is. Het lijkt of er een momenteel een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media. Daarom is het betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal.

seintjeBe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.

Afbeelding

presentatrice zonder kennis

Er zijn documentaireseries in overvloed waarbij de presentator half filosoferend door de straten van een oude stad loopt om met een serieuze stem te vertellen over oude beschavingen.

Afbeelding

Hoe de magische films van Steven Spielberg voortkomen uit een echtscheiding en antisemitisme

Steven Spielberg laat in al zijn kaskrakers zijn jeugd doorschemeren. Maar nooit eerder werd de regisseur zo persoonlijk als in zijn nieuwste film 'The Fablemans'.

Afbeelding

Therapietalkshow Dr. Phil stopt deze lente na 25 jaar. 'Duizenden gasten en miljoenen kijkers geholpen'

Na 25 jaar en meer dan 3500 openbare therapiesessies komt er een einde aan de talkshow Dr. Phil. Dat maakte de voormalig psychotherapeut Phil McGraw woensdag bekend.