Weg met de zoetsappigheid. Waarom is de antifeestdagenfilm zo populair?

Achtergrond
Alleen al dit jaar gaan er zo’n 170 nieuwe kerstfilms in première. De meeste daarvan zijn romantische komedies, maar lang niet allemaal. Zo verschijnt vandaag de komische actiefilm Violent Night. Hierin raakt een agressieve kerstman slaags met een groep criminelen. Waarom spreekt Kerst zo tot de verbeelding van filmmakers en kijkers?
Jort van Slooten
woensdag 30 november 2022 om 18:38
In Violent Night neemt een agressieve kerstman het op tegen schurken.
In Violent Night neemt een agressieve kerstman het op tegen schurken. beeld Allen Fraser

Geen knappe acteurs in warme truien die samen pakjes openen onder de kerstboom, maar een gewelddadige actiekomedie waarin de kerstman gewapend met rondslingerende kerstversiering boeven om zeep helpt. Violent Night is vrijwel het tegenovergestelde van het clichébeeld van een kitscherige kerstfilm. De film staat niet op zichzelf. Er is een heel genre aan duistere kerstfilms en antikerstfilms die inspelen op ‘kersthaat’. 

Die tegenreactie komt niet onverwachts. Kerst is een katalysator: het vergroot alles uit. Dat geldt voor de mooie, maar ook voor de slechte kanten. Sneeuw, warme chocolademelk, een kerstboom versieren en gezellig met de familie dineren is het ideaalplaatje. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.