Monster of schepsel?

Recensie
De film The Shape of Water is weinig hoopvol over de mens. Als de liefde wint, is dat slechts na een bittere strijd tegen het kwaad.
Jaap-Harm de Jong
donderdag 6 oktober 2022 om 04:21
Afbeelding
beeld warner bros

Elisa slaapt op een ligbank. Als de wekker gaat, staat ze op om de eieren te koken en ze neemt als het water borrelt op het vuur een bad. Het is een statig ingericht huis waar ze woont met Giles. Elisa verstaat Giles wel, maar terugpraten kan ze niet. De drie bloedrode littekens in haar nek spreken boekdelen over het gruwelijks dat haar als kind overkwam. Als baby werden haar stembanden doorgesneden. 

De dromerige Elisa vertrekt na haar net-uit-bed-ritueel met de bus naar haar werk. Na het inklokken begint haar shift als schoonmaakster in de lange, kale gangen en donkere ruimtes. Elisa en haar collega’s zijn aangesteld om domweg hun werk te doen zonder al te nieuwsgierig te worden of vragen te stellen. Dat er zaken gaande zijn die het dag..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.

Afbeelding

De jongen met de helm

De eerste dag op school is voor iedereen spannend, maar zeker als je August Pullman bent, een 10-jarige jongen met een misvormd gezicht.

Afbeelding

waarom hulp tekortschiet

De EO-documentaireserie Verloren Kinderen maakte vorige week de nodige reacties los op sociale media. In de serie volgt documentairemaker Sahar Meradji maandenlang drie zogenoemde probleemgezinnen. In Nederland groeien meer dan 80.000 kinderen op in dit soort gezinnen.

Afbeelding

Weg met de zoetsappigheid. Waarom is de antifeestdagenfilm zo populair?

Alleen al dit jaar gaan er zo’n 170 nieuwe kerstfilms in première. De meeste daarvan zijn romantische komedies, maar lang niet allemaal. Er is een heel genre aan duistere films die inspelen op ‘kersthaat’.