Op zoek naar de waarheid in de serie Rampvlucht

Recensie
Het was dinsdag dertig jaar geleden, dat vlucht LY-1862 in twee flats in de Bijlmer is gecrasht. In de documentaire Rampvlucht wordt de lange en mysterieuze politieke nasleep van deze ramp in beeld gebracht.
Tenko Warmels
woensdag 5 oktober 2022 om 04:20 aangepast 07:23
Bijlmerramp
Bijlmerramp beeld kro-ncrv

Ter nagedachtenis van de Bijlmerramp van 1992 is de vijfdelige dramaserie Rampvlucht gemaakt. De laatste aflevering is gisteren uitgezonden. Nu volgt de bijbehorende documentaire Rampvlucht. Hierin wordt niet gedramatiseerd. Regisseur Els van Driel bespreekt de ramp en de geheimzinnige politieke afhandeling van de crash van het Israëlische vrachtvliegtuig. Nu, dertig jaar later, worden de relevante notulen van de ministerraad openbaar. 

Vincent Dekker is er als de kippen bij. Hij dook als journalist van Trouw dertig jaar geleden ook al in het dossier. De omstandigheden vond hij maar verdacht. De voicebox met opnames uit de cockpit was bijvoorbeeld kapot. En wat zat er nou in dat vliegtuig? De vrachtbrief werd geheim gehouden. War..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.

Afbeelding

Voor en door kinderen

Ze noemen zichzelf ‘de Moonriders’. Als het nacht is en alle mensen slapen, neemt kunstenaar Aukje Dekker de kinderen mee naar musea. Want waarom hangt daar geen kunst die gemaakt is door kinderen?

Afbeelding

Muziek voor het milieu

Sinds vijftien jaar leggen jongeren in College Tour vragen voor aan beroemde inspiratiebronnen. Na vele (inter)nationale gasten is vanavond het woord én de muziek aan de Italiaanse componist Ludovico Einaudi, bekend van zijn filmmuziek voor Intouchables.