Geschiedenis en natuur

Recensie
Nederlanders die van wandelen houden, kennen ze vast: de Klompenpaden. Presentator Klaas Drupsteen loopt in de aflevering van vandaag het Rosandepad rond Oosterbeek. Het programma Klaas op Klompen werd eerst uitgezonden op TV Gelderland. Omroep Max zendt het nu uit als onderdeel van de serie Noord-Zuid-Oost-West: een selectie uit documentaires en achtergrondprogramma’s van de regionale omroepen.
Anca Boon
donderdag 29 september 2022 om 04:23
Afbeelding
beeld Bert Spiertz

Het Rosandepad begint bij het Airborne Museum in Oosterbeek en wil de herinnering aan de Slag om Arnhem levend houden. Op zijn wandeltocht wordt Drupsteen op verschillende plaatsen herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden die er in september 1944 werd uitgevochten.

De presentator hoort dat de Oude Kerk van Oosterbeek nog altijd veel wordt bezocht door nazaten van geallieerde soldaten. De kerk is overigens één van de oudste van Nederland. Het schip van tufsteen dateert uit de tiende eeuw. Els van ’t Hof, die Klaas Drupsteen rondleidt, ‘vindt hem prachtig’. De geschiedenis waarvan de muren getuigen spreekt haar aan; God ontmoet ze echter niet in de kerk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mensen denken bij het strand aan ontspanning. Voor kleine dieren is de plek een gevecht op leven en dood

Als BNNVARA het over de natuur heeft, gaat het vooral over de relatie die wij daar als mens mee hebben. Zo ook in de natuurdocumentaire Strand van Ruben Smit.

Afbeelding

'Steven en Jamie - Road to Vegas' is meer dan een goochelshow

Goochelaar Steven Kazàn en zijn assistente Jamie hebben maar één droom en dat is optreden in Las Vegas, de Amerikaanse gokstad van de glamour en showbizz. Maar daarvoor moeten ze wel flink aan de bak.

Afbeelding

Tien jaar de cel in voor een dansvideo. 'De ironie is verbluffend, gearresteerd worden bij de Vrijheidstoren'

Een jonge man laat een jonge vrouw een elegant pirouettetje draaien. Ondanks het onschuldige karakter vond het Iraanse regime hun video bezwaarlijk genoeg om de twee een gevangenisstraf op te leggen.

Afbeelding

Medeleven met doodzieke PSV-voorlichter Thijs Slegers: 'Wat doet een bal tegen de paal er nog toe?'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het bericht van de ernstig zieke PSV-woordvoerder waarin hij mededeelt niet meer beter te worden. Er wordt veel op gereageerd, ook door andere clubs.

Afbeelding

Woningnood

Het bekende geschiedenisprogramma Andere Tijden presenteert de nieuwe reeks Van Krot tot Vinex. Het huidige woningtekort treft jongeren en de hardwerkende middenklasse het hardst. Toch is dat geen nieuw probleem in Nederland.

Afbeelding

Onterecht veroordeeld?

In de nieuwe KRO-NCRV-serie De pompmoord draait het om vier mannen die in 2004 veroordeeld zijn voor een moord die in 1985 is gepleegd. De zaak berust op valse bekentenissen en staat niet op zichzelf.