Ingrediënten voor vrede

Recensie
De EO sluit zondag de Vredesweek af met de Nationale viering van de vrede. Deze viering bestaat vooral uit het in beeld brengen van ingrediënten voor vrede.
Astrid van den Hoek
zaterdag 24 september 2022 om 04:24
Nationale viering van vrede: Jelle Zijlstra
Nationale viering van vrede: Jelle Zijlstra beeld eo

Deze ingrediënten zijn niet zomaar wat termen die bedacht zijn door Vredesweek-organisator PAX of door de programmamakers, maar ze blijken uit vier totaal verschillende verhalen over vrede en vrijheid. Die persoonlijke verhalen maken het thema minder abstract, vrede is meer dan geen oorlog. Zoals de uit Oekraïne gevluchte voorganger Pasha Soloshenko vertelt: hij leeft nu in Nederland weliswaar rustig en vredig, maar échte vrede ervaart hij nog niet. ‘In mijn hart is het niet rustig, want ik ben niet thuis.’ Zo linkt hij vrede ook aan ergens thuis zijn en je thuis voelen. Tijdens zijn vlucht, met vrouw en drie kinderen - waarvan één pasgeboren baby -, bedacht hij nog iets anders. ‘Ik realiseerde me dat dit bij het leven hoort. Er zijn alt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joe Pesci: ‘Home Alone gaf me ernstige brandwonden’

Het stuntwerk in Home Alone is bekend en berucht. Joe Pesci’s stuntman Troy Brown zegt in de documentaireserie The Movies That Made Us dat de stunts grotendeels echt waren. Zonder het gebruik van trucage of valmatten.

Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.