Ingrediënten voor vrede

Recensie
De EO sluit zondag de Vredesweek af met de Nationale viering van de vrede. Deze viering bestaat vooral uit het in beeld brengen van ingrediënten voor vrede.
Astrid van den Hoek
zaterdag 24 september 2022 om 04:24
Nationale viering van vrede: Jelle Zijlstra
Nationale viering van vrede: Jelle Zijlstra beeld eo

Deze ingrediënten zijn niet zomaar wat termen die bedacht zijn door Vredesweek-organisator PAX of door de programmamakers, maar ze blijken uit vier totaal verschillende verhalen over vrede en vrijheid. Die persoonlijke verhalen maken het thema minder abstract, vrede is meer dan geen oorlog. Zoals de uit Oekraïne gevluchte voorganger Pasha Soloshenko vertelt: hij leeft nu in Nederland weliswaar rustig en vredig, maar échte vrede ervaart hij nog niet. ‘In mijn hart is het niet rustig, want ik ben niet thuis.’ Zo linkt hij vrede ook aan ergens thuis zijn en je thuis voelen. Tijdens zijn vlucht, met vrouw en drie kinderen - waarvan één pasgeboren baby -, bedacht hij nog iets anders. ‘Ik realiseerde me dat dit bij het leven hoort. Er zijn alt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Meldoria' is een nieuwe emotie van GPT-4. 'Dit is beter werk dan een mens zou kunnen leveren'

Het nieuwere GPT-4 zorgt voor zowel kansen als gevaren, en de reacties lopen uiteen. Zo is de chatbot tegenwoordig zelfs in staat om een nieuwe emotie te creëren. ‘Dat is ongelofelijk.'

Afbeelding

Door het graven in de familiegeschiedenis, wordt ook veel duidelijk over de geschiedenis in het algemeen

In Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders, wat deden ze? Vanavond gaat cabaretier, ondernemer en televisiemaker Joep van Deudekom op onderzoek uit.

Afbeelding

Uitvoerige geschiedenisles wordt met een Tom Waes-sausje toegankelijk gemaakt

Tom Waes is weer terug met een reisprogramma: een reis door de geschiedenis van Vlaanderen. Met Het Verhaal van Vlaanderen wil hij van abstracte geschiedenis iets meeslepends maken.

Afbeelding

Ernstig pestfilmpje raakt gevoelige snaar in Duitsland: 'Dit zijn gewoon sadisten'

Het is een video die weinigen koud zal laten. Een groepje meisjes omsingelt een ander meisje dat angstig om zich heen kijkt. Ook is te zien dat de pesters zich pas terugtrekken als een volwassene hen aanspreekt

Afbeelding

Bijna-doodervaring van Tim Hofman: 'Een automobilist reed twintig jaar geleden dwars door me heen'

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: presentator Tim Hofman blikt terug op een ernstig ongeluk dat hem bijna zijn leven kostte.

Afbeelding

Op een dag ging het mis

Juliette kende haar opa Wim Aloserij als een opgewekte, praatgrage man die altijd grapjes maakte. Over de gruwelen die hij in de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, praatte hij niet. Na zijn overlijden reist Juliette naar de plekken van herinnering van haar opa.