Documentairemaker Ananta Khemradj: ‘Bouterse en Rutte, geef ons toegang tot ons verleden’

Achtergrond
Het wordt tijd dat Suriname en Nederland de confrontatie aangaan en het verleden onder ogen komen, zegt Ananta Khemradj in haar nieuwe film Beste meneer Bouterse. ‘Hoe kan het dat een oud-kolonisator nog altijd bepaalt wanneer wij toegang krijgen tot onze geschiedenis?’
Ruth van der Kolk
woensdag 21 september 2022 om 17:26 aangepast 20:49
Afbeelding
beeld amstelfilm

‘Je zult de film zonder mij moeten maken.’ Al in de eerste scène lopen de emoties hoog op. Het is niet de eerste keer voor documentairemaker Ananta Khemradj dat er een deur dichtgaat in haar zoektocht naar antwoorden over de jaren tachtig in Suriname, de periode nadat het land onafhankelijk werd. In haar eerste film Je kan toch lezen stuitte ze al op ergernis van haar moeder wanneer ze vragen stelt over die tijd. Maar dat weerhoudt haar er niet van om in het vervolg van die film verder te graven in dat verleden. ‘Hoe moet mijn generatie omgaan met deze geschiedenis die ze zelf niet heeft meegemaakt, maar waar ze wel iedere dag onderdeel van is. En wanneer ze die zoektocht aangaat, afgewezen wordt’, vraagt Khemradj zich af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Getraumatiseerde vader

Op een tedere, intieme en emotionele manier vertelt regisseur Wiam Al-Zabari in Mijn vader, Nour en ik over zijn relaties met zijn vader en zijn zoon, die door een vluchtelingentrauma geplaagd worden.

Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'

Afbeelding

Cambodjaanse atlete werd allerlaatste in de stromende regen en is nu beroemd: 'Ze won onze harten'

Atlete Bou Samnang liep in een hoosbui de 5000 meter van de Zuidoost-Aziatische Spelen uit. Ze wist al zeker dat ze laatste werd. Toch liep ze door, tot bewondering van het aanwezige publiek.