Martin Luther King versus the FBI biedt het ultieme historische document

Recensie
Voor mensen die nog onbekend zijn met de erfenis van Martin Luther King, biedt Martin Luther King vs. the FBI het ultieme historische document. Ook wie denkt dat alles over hem wel gezegd is, krijgt een uniek beeld van de jaren zestig, met aandacht voor vriend én vijand, en het flinterdunne verschil daartussen.
Michiel van Hout
donderdag 18 augustus 2022 om 04:21 aangepast 06:40
Afbeelding
beeld cherry pickers

Alle hoofdrollen in de documentaire figureren al in andere recente films. J. Edgar (2011) geeft een kijkje in de persoonlijke worstelingen van J. Edgar Hoover, die bijna vijftig jaar lang aan het roer stond van de FBI. In 2016 toont LBJ hoe Johnson na de moord op Kennedy tegen wil en dank uitgroeide tot president van de burgerrechten. 

Ook de Kennedy’s zelf en de Zwarte Panters (met dit jaar twee Oscars voor Judas and the Black Messiah) komen aan bod. Martin Luther King vs. the FBI noemt Malcolm X (in 2020 in One Night in Miami) niet bij name, maar brengt hem wel in beeld als gewelddadige tegenhanger van de hoofdfiguur. De pacifistische King kreeg in 2014 ook zijn eigen speelfilm. Mede dankzij de inbreng van zwa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd was dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.