Van Narnia naar anti-Narnia: Hoe ver reikt religie in fantasy?

Achtergrond
De komende weken beloven een feestmaand te zijn voor fantasyfans. Maar zou het ook feest zijn in de ogen van de vader van het genre: Lord of the Rings-auteur J.R.R. Tolkien? In zijn ogen is fantasy door en door religieus, zelfs christelijk. Hoe ziet hij dat? En staan huidige fantasy-schrijvers kritischer ten opzichte van religie?
Michiel van Hout
woensdag 17 augustus 2022 om 20:28
Scènes uit (van linksboven naar rechtsonder) The Rings of Power, House of the Dragon, The Witcher en His Dark Materials.
Scènes uit (van linksboven naar rechtsonder) The Rings of Power, House of the Dragon, The Witcher en His Dark Materials. beeld prime, hbo, netflix, bbc

Het zijn gouden tijden voor liefhebbers van fantasy. Begin augustus verscheen Neil Gaimans The Sandman op Netflix. Op 22 augustus begint HBO met de serie House of the Dragon, de prequel van het populaire, grauwe Game of Thrones. Vanaf 2 september volgt Amazons peperdure serie The Rings of Power, een ‘prequel’ die zich afspeelt voor de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings. Dit najaar zendt de BBC het derde seizoen uit van His Dark Materials en bij Netflix staat Blood Origin op het programma, de prequel voor The Witcher. In al deze series is sprake van een religieuze achtergrond, al komt deze niet overal even sterk naar voren. De geschiedenis van het genre biedt verheldering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Try Guys maken een moeilijke tijd door

In een emotioneel beladen video leggen de Try Guys zelf uit waarom er dingen gaan veranderen rondom hun populaire YouTube-kanaal. En dat heeft alles met Ned - een van de vier - te maken.

Afbeelding

In Brandstof vertellen jongvolwassenen wat hun mentale klachten met hen doen’

Tijdens de coronacrisis, waarin contactmomenten zo veel mogelijk werden beperkt, nam het aantal jongeren met depressieve klachten toe. Hoe is het om jong te zijn en een burn-out te krijgen?

Afbeelding

‘Best BeReals’ deelt op Twitter de opmerkelijkste BeReal-kiekjes

De Twitterpagina Best BeReals vermaakt ruim 600.000 volgers met de beste kiekjes van het populaire platform. De oproep ‘wees echt’ wordt soms heel creatief ingevuld ...

Afbeelding

De Marilyn Monroe-biopic: Van must watch tot een aanfluiting

De reacties op de onlangs uitgekomen film Blonde, over het leven van Marilyn Monroe, liggen erg ver uit elkaar, zeker op sociale media. Wat zijn daar de redenen van?

Afbeelding

Goede, oude opera

Aria van Omroep MAX verdient geen prijs voor originaliteit. De opera-talentenjacht laat zien dat je aan een beproefd concept en een sterke uitvoering van klassiekers meer hebt. Naast deze schatten verbleekt originaliteit als een overschat begrip.

Afbeelding

Zondag op tv: Robot of mens? Ook het tweede seizoen van Zenith is spannend

De jeugdserie Zenith is vanaf de eerste minuut spannend. Flikkerende tl-verlichting, een meisje dat plotseling verdwijnt en een vreemd verhaal van robots die zich onder de mensen zouden begeven. Wat is hier aan de hand?