Van Narnia naar anti-Narnia: Hoe ver reikt religie in fantasy?

Achtergrond
De komende weken beloven een feestmaand te zijn voor fantasyfans. Maar zou het ook feest zijn in de ogen van de vader van het genre: Lord of the Rings-auteur J.R.R. Tolkien? In zijn ogen is fantasy door en door religieus, zelfs christelijk. Hoe ziet hij dat? En staan huidige fantasy-schrijvers kritischer ten opzichte van religie?
Michiel van Hout
woensdag 17 augustus 2022 om 20:28
Scènes uit (van linksboven naar rechtsonder) The Rings of Power, House of the Dragon, The Witcher en His Dark Materials.
Scènes uit (van linksboven naar rechtsonder) The Rings of Power, House of the Dragon, The Witcher en His Dark Materials. beeld prime, hbo, netflix, bbc

Het zijn gouden tijden voor liefhebbers van fantasy. Begin augustus verscheen Neil Gaimans The Sandman op Netflix. Op 22 augustus begint HBO met de serie House of the Dragon, de prequel van het populaire, grauwe Game of Thrones. Vanaf 2 september volgt Amazons peperdure serie The Rings of Power, een ‘prequel’ die zich afspeelt voor de gebeurtenissen van The Hobbit en The Lord of the Rings. Dit najaar zendt de BBC het derde seizoen uit van His Dark Materials en bij Netflix staat Blood Origin op het programma, de prequel voor The Witcher. In al deze series is sprake van een religieuze achtergrond, al komt deze niet overal even sterk naar voren. De geschiedenis van het genre biedt verheldering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd was dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.