De vraag is: Nostalgie of een lesje ‘fake history’?

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: accounts die nostalgische foto’s en filmpjes delen slaan nog weleens de plank mis. Of werd er vroeger wel op alpenhoorns geblazen in Amsterdam?
Wouter van der Toorn
zaterdag 13 augustus 2022 om 04:23 aangepast 07:58
twittervideo over een stukje geschiedenis, de vraag is: Amsterdam of niet
twittervideo over een stukje geschiedenis, de vraag is: Amsterdam of niet beeld twitter / historyinpics

Nostalgie. Het is een categorie apart op sociale media. Er zijn heel wat accounts die in het teken staan van de goede oude tijd en je krijgt al scrollend fijne foto’s en filmpjes uit vervlogen tijden.

Een zeer succesvol account in dat genre is ‘History In Pictures’, te vinden onder @HistoryInPics en goed voor meer dan 3 miljoen volgers. Die volgers delen veel interessante momenten uit onze geschiedenis. 

Deze week delen ze een oude video. Zo te zien moet het een vroege kleurenfilm zijn. ‘Amsterdam, 1896’ zegt de beschrijving. 

Te zien is een drukte van belang op een pleintje. Mannen en vrouwen met hoeden en mutsen lopen voorbij met een houten huis als decor. In het middelpunt van de aandacht is een man die op een alpenhoorn loopt te toeter..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.

Afbeelding

De jongen met de helm

De eerste dag op school is voor iedereen spannend, maar zeker als je August Pullman bent, een 10-jarige jongen met een misvormd gezicht.

Afbeelding

waarom hulp tekortschiet

De EO-documentaireserie Verloren Kinderen maakte vorige week de nodige reacties los op sociale media. In de serie volgt documentairemaker Sahar Meradji maandenlang drie zogenoemde probleemgezinnen. In Nederland groeien meer dan 80.000 kinderen op in dit soort gezinnen.

Afbeelding

Weg met de zoetsappigheid. Waarom is de antifeestdagenfilm zo populair?

Alleen al dit jaar gaan er zo’n 170 nieuwe kerstfilms in première. De meeste daarvan zijn romantische komedies, maar lang niet allemaal. Er is een heel genre aan duistere films die inspelen op ‘kersthaat’.