‘Weggegeven kinderen’

Recensie
Zeventig jaar geleden kwam een groot aantal Molukkers gedwongen naar Nederland. Zij brachten de traditie mee om kinderen binnen families weg te geven. Een beladen en onderbelichte geschiedenis. In deze documentaire praten drie ‘weggegeven kinderen’ over dit gevoelige onderwerp.
Hendriëlle de Groot
zaterdag 13 augustus 2022 om 04:22
Afbeelding
beeld kro-ncrv

Je bent geboren als vrouw, dus je hoort ook te baren. Dat idee leeft sterk in de Indonesische cultuur. Nona vertelt dat haar tante geen kinderen kon krijgen. Ze werd uitgescholden en gekleineerd. Haar oma was daar erg verdrietig over. Haar biologische ouders kregen een tweeling. Die werd van elkaar gescheiden: Nona wordt weggegeven aan haar tante. Ze is dan een jaar oud. Haar tweelingzusje blijft bij hun ouders wonen.

Nona weet van niets, tot ze een wel heel bekend gezicht ziet tijdens een familiebezoek. Ze komt oog in oog te staan met haar tweelingzus, een heel vreemde gevaarwording. ‘Je gaat elkaar observeren, alsof je voor een spiegel staat.’ Ook neefjes en nichtjes kijken verwonderd mee. ‘Het haar, de voeten, alles was hetzelfde.’ De ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd was dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.