Recensie
Welke (nieuwe) podcasts zijn het luisteren waard? Vandaag:
Sophia Geuze • redacteur
vrijdag 15 juli 2022 om 04:20
Afbeelding
beeld

Traanjagers

Wie denkt dat de walvisvaart een werkzaamheid uit lang vervlogen tijden is, heeft het mis. Na de Tweede Wereldoorlog werd er door Nederlanders op walvissen gejaagd. Voedsel was schaars en er was behoefte aan vet. Vooral Friese jongens gingen het avontuur aan. Zij kenden elkaar en werkten hard aan boord van de drijvende walvisfabriek, de Willem Barentsz. 

De Friese antropoloog en historica Anne-Goaitske Breteler schreef er in 2018 een boek over: De Traanjagers. Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders. De podcast Traanjagers sluit op het boek aan. Breteler wilde dat de jonge mannen van toen nog één keer hun verhaal zouden vertellen. ‘Het is de laatste kans de mannen te laten horen’, zegt ze erover in de podc..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het merk Marilyn Monroe was meer geliefd was dan zijzelf als persoon

Het Uur van de Wolf zendt de docu Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe (Becoming Marilyn) uit. Deze focust op weer een ander aspect van de dame die veranderde voor de filmindustrie.

Afbeelding

Juicekanaal Yvonne Coldeweijer opnieuw in opspraak: ‘Wat een lage actie dit, bah’

Marc van der Linden deelt zijn afkeer over de oproep van ‘beroepsadder’ Yvonne Coldeweijer om spionnen naar hem toe te sturen. Voor velen is Coldeweijer met haar oproep een grens overgegaan.

Afbeelding

Wie is hier de superheld?

De realityserie over chirurgen in het Britse ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbestrijding Royal Marsden heet Super Surgeons. Na het zien van wat deze mensen doen, kun je niet anders zeggen dan dat het superhelden zijn.

Afbeelding

Twitteraars geven nieuwe ouders advies: ‘Wijs het cynisme af’

‘Je hoeft je kind niet te vormen, maar alleen te begeleiden.’ En: ‘Investeer in je partner nu jullie relatie op de achtergrond raakt.’ Twitteraar Sahil Bloom kreeg veel reacties op zijn oproep over opvoeden.

Afbeelding

Belang van herinneringen

Een treinreis door het verleden en de toekomst. In de documentaire Ga terug en haal het gaat regisseur en filmmaker Clarice Gargard op zoek naar verzetsverhalen van zwart verzet van vroegere en huidige verzetsstrijders in Nederland, Suriname en Curaçao.

Afbeelding

Van Black Friday naar Green Friday. ‘Leer je beheersen’

De afgelopen jaren groeide de kritiek op Black Friday en de daarmee gepaarde koopdrang. Op sociale media barstte ook afgelopen weken de discussie weer los.