Viral: De eerste foto van James Web Space Telescope

Achtergrond
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: de Hubble-ruimtetelescoop deelt zijn eerste foto.
redactie nd
dinsdag 12 juli 2022 om 19:03 aangepast 06:44
Afbeelding
beeld twitter

NASA lanceerde met Kerst 2021 de James Webb Space Telescope, met als doel meer te begrijpen over het universum. Zo observeert de telescoop hoe nieuwe sterrenstelsels ontstaan en hoe oude sterrenstelsels zijn veranderd. Daarvoor wordt samengewerkt met de Hubble-ruimtetelescoop die al sinds 1990 rond de aarde draait. Maandenlang keken wetenschappers uit naar het moment dat de telescoop de eerste foto zou delen en dinsdag was het zover. 

De Amerikaanse president Joe Biden deelde de allereerste afbeelding via Twitter: ‘De eerste afbeelding van de Webb Space Telescope vertegenwoordigt een historisch moment voor wetenschap en technologie. Voor astronomie en verkenning van de ruimte. En voor Amerika en de hele mensheid.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.