Sterrenchef en museumdirecteur gaan samen op reis in nieuw ‘verfrissend programma’

Recensie
Kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes van verschillende landen en streken komen samen in De kok en de directeur. Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits en sterrenchef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks reizen in deze eerste aflevering naar Sicilië. Geïnspireerd door een citroen.
redactie nd
zondag 10 juli 2022 om 06:28
Afbeelding
beeld avrotros

Voor wie in reis- of vakantiestemming wil komen, is De kok en de directeur een aanrader. De beelden van een zonovergoten eiland met bergen en de vulkaan Etna doen sowieso al goed, maar de verhalen over de geschiedenis van Sicilië, gecombineerd met bezoeken aan lokale chefkoks die de heerlijkste gerechten maken, doen je het water in de mond lopen.

start van de reis

Vertrekpunt van de reis is een schilderij uit 1635 van Willem Claesz. Heda dat in het Rijksmuseum hangt. Directeur Taco Dibbits is gefascineerd door de manier waarop de citroen een plek inneemt op het schilderij. Niet weergegeven als een simpel geel bolletje, maar opengesneden met een stuk schil dat over de tafelrand hangt, waardoor zoveel meer van de citroen zichtbaar wordt, tot..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nummer van popgroep Ch!pz uit 2005 breekt weer door dankzij TikTok

Het nummer ‘1001 Arabian nights’ is een hit op TikTok. Eigenlijk komt het nummer uit 2005, van een album van de Nederlandse popgroep Ch!pz. Daarna verdwenen ze van het toneel. Maar TikTok brengt daar nu verandering in.

Afbeelding

Overvallen worden door de komst van een kind. ‘Je staat er helemaal open voor: ik ga van jou houden’

Jozef werd overvallen door de aankondiging van Maria’s zwangerschap. Hoewel zijn situatie iets anders was dan die van presentator Joris Linssen, herkent dat gevoel: overvallen worden door de komst van een kind.

Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.