Vanavond op tv: Griekse mythe toont hoe je moet overleven in de tbs-kliniek

Recensie
In Echo onderzoekt filmmaker Ingrid Kamerling de relatie tussen tbs-patiënt en hulpverlener, aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus, een theaterstuk dat de tbs’ers en begeleiders opvoeren buiten de kliniek. Door haar werkervaring in de ggz wist Kamerling het vertrouwen van de patiënten te winnen.
Hendriëlle de Groot
dinsdag 19 oktober 2021 om 02:02
In Echo is te zien dat zowel de patiënten als de hulpverleners zichzelf op allerlei manieren tegen komen.
In Echo is te zien dat zowel de patiënten als de hulpverleners zichzelf op allerlei manieren tegen komen. beeld vpro

Kamerling volgde hen drie jaar lang in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Eerder maakte ze de korte film Rusteloze zielen en In het hoofd van mijn zusje, over haar zusje dat op 24-jarige leeftijd onverwachts een einde aan haar leven maakte. Met de documentaire Echo en theaterscènes gebaseerd op het leven in de tbs-kliniek, gaan behandelaren en patiënten vervolgens op tournee langs (film)theaters en instellingen. Het is onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met de ‘mensen van buiten’. 

De deelnemers gaan al enige tijd op verlof en zijn er dus al aan gewend om buiten de muren te zijn. Ze zijn onherkenbaar in beeld gebracht. Met Echo wil Kamerling de nauwe blik op de tbs-patiënten en de tbs-zorg, die gevoe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutger Bregman vindt dat Formule 1 coureur Max Verstappen beter in de spiegel moet kijken

Niet iedereen neemt het Rutger Bregman in dank af als hij op LinkedIn stevige kritiek deelt op Max Verstappen. De gigantische belastingontwijking van de coureur is hem een doorn in het oog.

Afbeelding

Martin Scorsese gaat film maken over Jezus na bezoek aan paus Franciscus

Meesterregisseur Martin Scorsese (80) wil opnieuw een film over Jezus maken. Dat schrijft vakblad Variety. Scorsese liet dat voornemen weten nadat hij zaterdag een ontmoeting had met paus Franciscus.

Afbeelding

Vrouw confronteert racistische man naast haar in het vliegtuig

Een video waarin een vrouw haar buurman in het vliegtuig confronteert met racistisch gedrag, gaat viral op TikTok. 'ik wil dat jij je zo oncomfortabel voelt zoals ik mij nu voel.'

Afbeelding

Cambodjaanse atlete werd allerlaatste in de stromende regen en is nu beroemd: 'Ze won onze harten'

Atlete Bou Samnang liep in een hoosbui de 5000 meter van de Zuidoost-Aziatische Spelen uit. Ze wist al zeker dat ze laatste werd. Toch liep ze door, tot bewondering van het aanwezige publiek.

Afbeelding

Vergeetachtige oma

De moeder van de tienjarige Romy, de hoofdpersoon in de jeugdfilm Kapsalon Romy, moet veel werken als serveerster. Romy gaat daarom elke dag na school naar haar oma toe. Soms logeert ze er.

Afbeelding

Klimaatslachtoffers

In de serie Half Holland in crisis onderzoekt Yora Rienstra de oorzaken en gevolgen van crisissen. In deze eerste aflevering: de klimaatcrisis.