Luister naar

Zout water en zonnebrand

Recensie
Water: dat is volstrekt onmisbaar. Maar daarbij maakt het groot verschil of het water zoet of zout is, aldus deze tweede aflevering van Waterman.
redactie nd
zaterdag 17 april 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld bnnvara

Waterman, een serie van BNNVARA, onderzoekt de strijd om het water. In dit tweede deel van een vierluik gaat Menno Bentveld naar Zeeland. Hierin staan de grote verschillen tussen zilt en zoet water centraal. Zeker op Schouwen-Duiveland is die tegenstelling goed zichtbaar. Waar de ene boer tot zijn grote geluk zoet water tot zijn beschikking heeft, moeten de meesten het er met zout water doen. De verschillen in het grondwater en het slootwater hebben een enorme uitwerking, zeker in een hete zomer. Dan wil je als boer een beregeningsinstallatie kunnen aanzetten om je oogst te redden, en die mogelijkheid staat of valt met de aanwezigheid van zoet water.

De gemiddelde toerist maakt zich er niet druk om: die geniet zeker tijdens de hittegolf alleen maar van het water in Zeeland. Aan de andere kant van de duinen is dat wel een ander verhaal. Zo is er een fruitteler die een deel van zijn appeloogst verloren ziet gaan door zonnebrand. Als het te lang niet regent, moeten grote vrachtwagens vol zoet water zijn reservoir komen vullen, zodat hij de bedruppeling kan starten. Elk uur rijden de vrachtwagens af en aan, maar helaas: genoeg is het niet, de zonnebrand door vochttekort voorkomt hij er niet mee. De presentator stelt verrassende vragen, die een stuk verder gaan dan alleen hoe de boer dit ervaart. Zou het niet beter zijn om in dit gedeelte van Nederland, waar het zoete water niet beschikbaar is, gewoon te stoppen met boeren? Of om over te stappen op een andere manier van landbouw, zilte teelt?

Al is dat misschien in de toekomst nodig, boerenzoon Jaap legt zich er niet zomaar bij neer. Hij wil heel graag het bedrijf van zijn vader op dezelfde plek kunnen voortzetten. De aanleg van een pijpleiding voor zoet water lijkt hem ideaal, en er zijn veel collega’s die hier hetzelfde over denken.

Tegelijkertijd zijn er boeren die het roer hebben omgegooid en de zee juist omarmen. Ook het kweken van zeewier kan heel winstgevend zijn, ontdekte een echtpaar. Dit deel van de serie Waterman laat ook andere aspecten van het water in Zeeland aan bod komen, die niet direct een link hebben met de problematiek, maar niet kunnen ontbreken: iemand vertelt over haar herinnering aan de Watersnoodramp van 1953, er komen zeehonden langs, er zijn beelden van een reddingsbrigade.

Ook komen diverse deskundigen aan het woord, die juist weer behoorlijk gedetailleerd ingaan op de problematiek.

Maar wat blijft hangen is vooral de strijd van de boeren in dit gebied, die een onmogelijke concurrentiepositie hebben, doordat ze precies daar boeren waar geen zoet water beschikbaar is.

Waterman, bnnvara, npo 2, zondag 20.20-21.10 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Droomhuis aan zee

Wereldwijd wonen er steeds meer mensen in de stad. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat daar voor velen werk te vinden is. Wonen in de stad heeft ook het voordeel dat alles dichtbij is: winkels, scholen, restaurants, musea en ga zo maar door.

Afbeelding

Gratis supermarkt oogst veel lof online, maar er is ook verbazing dat dit in Nederland nodig is

Voor bepaalde gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West wordt een droom werkelijkheid. Vanaf dinsdag is het voor kwetsbare gezinnen mogelijk om gratis boodschappen te doen bij deze supermarkt, die de naam ‘Fris’ draagt

Afbeelding

Anne-Mar Zwart over de terugkeer van Blauw Bloed: 'Niet alleen voor oma's van 85'

Royaltyprogramma Blauw Bloed keert dit weekend weer terug op het vertrouwde tijdstip: zaterdagavond op NPO 2. Anne-Mar Zwart is als presentatrice het gezicht van het programma: ‘We kiezen een andere insteek.’

Afbeelding

Herstelbetalingen

Men neemt het woord 'herstelbetalingen' gemakkelijk in de mond, maar brengt het moeilijk in de praktijk. Nog steeds zijn er Joodse slachtoffers van de Holocaust die geen cent ontvangen hebben, zo stelt de nieuwe docu Reckonings.

Afbeelding

Premier Ardern blijkt geschenk te koesteren. 'Haar gezicht lichtte op toen ze het schilderij bekeek'

Deze week zwaait Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, af. Journalist Charlie Mitchell deelt op Twitter een mooie herinnering aan een bezoek van de premier aan Christchurch in 2017.

Afbeelding

Alles voor de bruiloft: in dit programma worden stellen geholpen bij het organiseren van hun bruiloft

De dag waarop je trouwt is ‘de mooiste dag van je leven’. Hoe vaak hoor je dat niet? Niet zo gek dus dat aanstaande bruidsparen een grote druk voelen om alles uit de kast te halen, zodat hun trouwdag zo perfect mogelijk wordt.