Luister naar

Vanavond op tv: Waarom is het nog altijd moeilijk om uit de wereld van betaalde seks te stappen?

Recensie
Journaliste Jojanneke van den Berge volgde prostituees, klanten en pooiers. Ze staan voor de keuze: gaan ze hun leven een andere wending geven en wat is daarvoor nodig? Waarom is het nog altijd moeilijk om uit de wereld van betaalde seks te stappen? Wat weerhoudt hen?
Hendriëlle de Groot
dinsdag 16 maart 2021 om 03:00 aangepast 11:04
Jojanneke van den Berge
Jojanneke van den Berge beeld eo

Yvonne werkt achter de webcam. Jarenlang was ze in de weer met dildo’s en vibrators, tot er iets knapte. ‘Ik vond het een smerig gezicht hoe die mensen op de webcam van alles deden. Ik walgde van die kerels.’ Ze is in haar jeugd het slachtoffer geworden van misbruik, wat ze ziet als een mogelijke oorzaak waardoor ze in dit werk verzeild is geraakt. ‘Laat ze mij ook maar misbruiken’, spreekt ze hardop uit. Dat ze stopt, heeft grote gevolgen. Ze kan de huur niet meer betalen en moet andere woonruimte zoeken.

Mia is een half jaar geleden gestopt met het maken van pornofilms. Die filmpjes staan nog altijd op het internet, waardoor het bij haar nieuwe baan in de horeca misging. Door collega’s werd ze met scheve ogen aangekeken. Nu probeert ze opnieuw te solliciteren. Openlijk vertelt ze over haar verleden, dat ze niet verborgen kan houden door het digitale spoor dat ze heeft nagelaten.

Anne is geboren in het lichaam van een jongen. Ze zit op een forum van een animatieserie, waar niet alleen leeftijdsgenootjes maar ook volwassen mannen actief zijn. Ze kon hun vertellen als ze ergens mee zat, in een lastige thuissituatie of op school. Zo kreeg ze de aandacht die miste. In ruil daarvoor haalden mannen haar over om naaktfoto’s en filmpjes te maken. Ze is zichtbaar geraakt als ze erover vertelt en verdwijnt al snel in haar eigen gedachtewereld.

Jojanneke gaat ook het gesprek aan met een pooier die uit het wereldje is gestapt. Hij ziet het als een ‘win-win-situatie’, voor beide partijen. Ze stelt confronterende vragen. ‘Sommige meisjes plegen zelfmoord om die beelden. Dat moet toch iets doen bij jou?’

Jojanneke uit de prostitutie is een documentaireserie die een licht werpt op de donkere wereld van de prostitutie. Het is een vervolg op een eerder uitgezonden serie, waarbij het de presentatrice opviel dat veel van de vrouwen die ze sprak, uit dit schimmige wereldje wilden stappen. Door het gesprek aan te gaan met zowel klanten, pooiers, prostituees en hulporganisaties die zich inzetten om mensen te bevrijden uit de prostitutie, probeert ze een zo volledig mogelijk beeld te geven. Ook worden er undercovertechnieken ingezet om met pooiers in contact te komen. Je gaat steeds beter begrijpen hoe het wereldje in elkaar zit en wat het zo zwaar maakt om hieruit te stappen. Een minpunt is dat er sprake is van grof taalgebruik en dat er veel naakt te zien is. Een programma als dit verdient een integere aanpak, met meer bescherming van kwetsbare deelnemers.

Jojanneke uit de prostitutie, eo, npo 3, 21.15-22.10 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.