Luister naar

Vanavond op televisie: Van de straat naar een viersterrenhotel

Recensie
Kruispunt volgt de economisch dakloze Wilfred die via een viersterrenhotel de weg terug in de maatschappij probeert te vinden.
Jaap-Harm de Jong
maandag 15 maart 2021 om 03:00 aangepast 06:16
kruispuntwilfred
kruispuntwilfred beeld KRO-NCRV

Als op straat een man met ongewassen baard en vieze kleren me aanschiet voor een gift voor de nachtopvang, voel ik me altijd wat ongemakkelijk. Waar geef ik eigenlijk precies geld aan? Wordt het niet aan andere zaken besteed? Natuurlijk zou ik verder willen kijken dan de buitenkant, maar tegelijkertijd is dat lastig in zo’n kort moment. Ik heb nog andere dingen op het programma staan en wil door. Als ik daar dan later nog eens rustig over nadenk, voel ik me schuldig. Ik vind mijn eigen plannen blijkbaar belangrijker dan die ander eens echt in de ogen kijken.

Dit kwam bij me op bij het kijken van de aflevering van Kruispunt over de dakloze Wilfred. Ook hij ziet er wat smoezelig uit, maar luister dan eens naar zijn verhaal. Hij had werk en een woning, maar door omstandigheden kon hij deze niet behouden. Opeens had hij én geen onderdak én geen inkomen meer. Zo kan dus blijkbaar in korte tijd je leven compleet veranderen.

Het ene moment draai je nog mee in de maatschappij, het andere moment zoek je noodgedwongen je toevlucht tot een Amsterdams treinstation om daar de nacht door te brengen. In Wilfreds woorden: het was de allereerste nacht in mijn leven dat ik wakker werd van mijn eigen klappertanden. Bijzonder genoeg weet hij ondanks deze moeilijke start zijn gevoel voor humor te behouden. Staand bij een bankje in een chique woonwijk waar hij zeker meer dan honderd keer op sliep, vraagt de verslaggever hem: waarom nu juist op deze plek? Zijn antwoord: als ik dan toch kan kiezen, lig ik het liefst op stand.

Wilfred wordt gevolgd nu hij meedraait in een, door sociaal ondernemer Marnix Geus geïnitieerde, pilot waarin daklozen de kans krijgen drie maanden te verblijven in een viersterrenhotel. Dit moet hun de kans bieden op te laden en vanuit de rust op zoek te gaan naar werk. Op deze manier wordt re-integratie in de maatschappij mogelijk gemaakt. Een fraaie ontwikkeling, aangezien deze staat tegenover de minder fraaie ontwikkeling dat het aantal economische daklozen de afgelopen tien jaar enorm gegroeid is. Voor ondernemer Marnix begon het met één persoon die hij een overnachting in een hotelkamer aanbood en mondde het uit in een breed gedragen project.

Voor Wilfred biedt het inderdaad ruimte om tot rust te komen, door te stromen naar een woonproject en te gaan solliciteren. En voor mij als kijker biedt het de kans voorbij de buitenkant te kijken en een mens te zien. Een mens met dromen en gevoelens. Een mens die nu de kans krijgt een nieuwe toekomst op te bouwen.

Kruispunt, kro-ncrv, npo 2, 23.05-23.40 uur


beeld kro-ncrv

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.