Luister naar

Zondagavond op tv: Hoe de invasie in Irak misging

Recensie
Een kleine twintig jaar geleden begon Amerika een invasie in Irak. Men wilde het bewind van dictator Saddam Hussein omverwerpen en vrede en stabiliteit in het land brengen. Het eerste lukte, het tweede niet. Wat ging er mis? De indringende en bekroonde Britse documentaireserie Once upon a time in Iraq blikt terug op deze periode, met direct betrokkenen.
Harco Ploegman
zaterdag 13 maart 2021 om 03:00 aangepast 06:45
Afbeelding
beeld bbc

Deze serie biedt geen analyse met politici en experts, maar persoonlijke verhalen en belevenissen van Amerikaanse soldaten, Iraakse inwoners en internationale journalisten ter plaatse. Daarmee geeft deze serie een bijzondere blik van binnenuit op de gebeurtenissen. Hoofdpersonen in de tweede aflevering, zondagavond, zijn de Amerikaanse luitenant-kolonel Nate Sassaman (foto), die aan het hoofd stond van een bataljon soldaten, en de toen twaalfjarige Alaa Adel. Zij raakte ernstig gewond tijdens een vuurgevecht op de straten van Bagdad. Beiden schetsen vanuit hun eigen perspectief een ontluisterend beeld. Toen kolonel Sassaman in 2003 in Irak arriveerde, had hij een groot geloof in de taak die hem opgedragen was: de mensen in Irak democratie, vrede en stabiliteit geven. Hij stond er goed op bij zijn manschappen, was een inspirerende leider en iedereen dacht dat hij ooit generaal zou worden. Na zes maanden was er weinig over van zijn goede bedoelingen. Sassaman en zijn legereenheden waren terechtgekomen in een gewelddadige omgeving, met bijna dagelijks aanslagen en aanvallen op zijn troepen. Deze dynamiek zette een negatieve spiraal in werking, omdat het Amerikaanse leger zich ook steeds meer gedwongen voelde geweld te gebruiken tegen Irakezen.

Dat een van zijn manschappen omkwam in een hinderlaag, was voor Sassaman aanleiding om het complete dorp waar de aanslagpleger vandaan kwam uit te kammen. Zijn soldaten drongen elk huis binnen, vielen de mannen aan, terwijl de vrouwen en kinderen in angst toekeken. ‘Sassaman verloor zijn verstand’, aldus een oudere Irakees. Dat was nog maar een van de gewelddadige incidenten waar Sassaman opdracht toe gaf. Anderhalf jaar na zijn terugkomst uit Irak kreeg hij een officiële reprimande omdat twee van zijn soldaten geweld gebruikten tegen Iraakse gevangenen. Sassamans carrière bij het leger stopte abrupt. Tegenwoordig geeft hij lezingen en gastlessen op scholen over oorlog en leiderschap. Zijn schuldgevoel over de gebeurtenissen is enorm.

Alaa Adel was twaalf jaar oud in de zomer van 2003, toen ze terechtkwam in een vuurgevecht op de straten van Bagdad. Ze liep flinke verwondingen op, waarvan ze haar hele leven last houdt. Brokstukken van bermbommen, bedoeld voor Amerikaanse soldaten, kwamen in haar gezicht terecht. Ze is nog steeds woedend op de Amerikanen.

Once upon a time in Iraq, vpro, npo 2, zondag 23.00-00.10 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vragen stellen aan kunstmatige gesprekspartner ChatGPT, die nog niet altijd een antwoord klaar heeft

Vorige week heeft OpenAI een betaversie van hun chatbot ChatGPT, een geautomatiseerde gesprekspartner, gelanceerd. Je kunt de chatbot vragen stellen als ‘leg aan een kind van tien uit hoe een verbrandingsmotor werkt’.

Afbeelding

Nederlandse Roald Dahl levert een jeugdserie met lef: ‘Geen voorzichtig verhaal waarin alles deugt’

Na het succesvolle boek, is er nu de tv-serie Lampje. De duurste serie ooit bij de publieke omroep vertelt het verhaal van Emilia die vrienden wordt met een jongen met een vissenstaart. ‘Lampje is geen lievig verhaal.’

Afbeelding

André Rieu terug op televisie met ‘Welcome to my world’. Alles voor de muziek

We zien hoe hij, steeds met een glimlach en een Limburgse accent dat net zo golft als zijn haar, de klappen probeert op te vangen en goed voor zijn personeel probeert te zorgen.

Afbeelding

Mopshondje Noodle inspireerde miljoenen: zijn overlijden is groot nieuws

Dit spel kon niet eeuwig doorgaan. ‘Hallo allemaal’, begint het duidelijk geëmotioneerde baasje Jonathan Graziano in de nieuwste video op TikTok. ‘Het spijt me dat ik dit moet meedelen.’

Afbeelding

De documentaire ‘Luc’ laat een rauw beeld zien, maar Lucas blijft positief. ‘Alles komt goed’

Voor de zoveelste keer loopt Lucas weg uit de gesloten jeugdinstelling. In de documentaire Luc brengt filmmaker Tim Bary tijd door met Lucas, voordat hij hem terugbrengt. Het levert een bijzonder beeld op.

Afbeelding

Hoogtepunt van Netflixserie Wednesday is de bijzondere dans van de hoofdrolspeelster

Aan de dansscène van actrice Jenna Ortega uit de serie ‘Wednesday’ kwam geen choreograaf aan te pas. Toch wordt de scène miljoenen keren bekeken op Facebook, YouTube, Twitter - overal waar Netflix de beelden deelt