Luister naar

Vanavond op tv: Drie influencers die over hun top heen zijn. Willen ze knokken om terug te komen?

Recensie
In Volg je me nog? komen drie influencers - allen dertigers - aan het woord. Zij verdienden hun geld met leuke reisjes maken, shoppen en beautyproducten uitproberen, mits ze hun volgers uitgebreid op de hoogte hielden van alles wat zij meemaakten. Nu zijn zij qua aantallen volgers over hun top heen. Willen ze opnieuw knokken om terug te komen?
Wisanne de Reus
zaterdag 13 maart 2021 om 03:01 aangepast 09:56
Afbeelding
beeld vpro

In de documentaire komt allereerst het publiek, voornamelijk kinderen, aan het woord. Willen zij influencer worden? O ja, zeker. ‘Dan gaan mensen voor mij juichen’, droomt het ene kind. Het andere zegt: ‘Het geeft je toch iets meer zelfvertrouwen.’ Iedere keer als je een foto post, hoop je dat die meer likes heeft dan de vorige, zegt weer een ander kind. Een doeltreffender omschrijving van de worsteling die influencers ondervinden, had niet gegeven kunnen worden.

Iris Dijkers (@by.iris.sophia) kwam erachter dat ze meer volgers kreeg als ze mooie plekken bezocht. ‘Ik voelde een bepaalde druk om veel te reizen, zodat ik zou blijven groeien’, legt ze uit. Influencers ervaren namelijk veel concurrentie van elkaar. Adverteerders willen nu eenmaal samenwerken met de influencer die de meeste mensen bereikt. Later ondervond Dijkers dat haar volgers van roze houden. Dat bracht haar ertoe om veel roze kleding te dragen. ‘Je wordt wel kritischer op jezelf, want je zit eigenlijk onder een soort vergrootglas’, zegt ze. ‘Je kijkt iedere dag naar foto’s van jezelf, dus je bent wel jezelf op een bepaalde manier aan het beoordelen.’

Toen ze in Parijs was voor haar publiek, maakte ze zich ’s nachts in bed enorm druk over de foto’s die ze moest maken. Ze kreeg een paniekaanval. Dat zette haar aan het denken: was het wel iets voor haar om altijd in de spotlights te staan? Want de camera toont geen genade. ‘Ik zie dat ik kleine rimpeltjes begin te krijgen’, zegt Dijkers. ‘Een ander ziet dat misschien helemaal niet. Maar ik denk dan wel: o, ik begin een beetje oud te worden.’ Ze besluit het influencen op een lager pitje te zetten en zoekt een andere baan.

Uit het verhaal van Dijkers wordt duidelijk dat het moeilijk is iedere dag weer de allerbeste versie van jezelf te tonen. En de constante focus op je uiterlijk maakt onzeker. Dat bevestigt Marlot Willems (@jolielot). Zij was een tijdje veel minder actief door psychische problemen, maar probeert nu terug te komen. Toen ze ziek was, was het lastig om te posten. Maar als ze weer een bijdrage had gedeeld, kon ze zich vervolgens een tijdje stilhouden en zich concentreren op haar ziekteproces. Dat is met een ‘gewone baan’ niet mogelijk, zegt ze. Roem en spotlights, ze brengen geluk maar ook verdriet met zich mee. Want wie ben je nu echt? Die vraag blijkt niet voor alle influencers gemakkelijk te beantwoorden te zijn.

3Doc: Volg je me nog?, vpro, npo 3, zaterdag 23.40-00.25 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zangeres Billie Eilish houdt voor het zesde jaar op rij hetzelfde interview. ‘Ik mis al deze versies’

Sinds 2017 houdt zangeres Billie Eilish elk jaar een interview met Vanity Fair. Het interview begint met de simpele vraag: ‘Hoe heet je?’ Op het scherm is Billie Eilish zes keer te zien, steeds met een andere haarkleur.

Afbeelding

Nog geen groen pensioen

Pointer is het onderzoeksjournalistieke programma van KRO-NCRV, waarin men licht probeert te werpen op actuele onderwerpen en misstanden. In Pointer Special trekt men aan de bel over ‘vieze pensioenen’.

Afbeelding

Verhaal over vriendschap

Een speelfilm tegen de achtergrond van de imposante Mont Ventoux – dat kan intens worden. Helaas gebeurt dat niet bij de verfilming van Bert Wagendorps bestseller.

Afbeelding

Marokkaanse Amsterdammer bestraft ‘reljeugd’ op TikTok. ‘Waarom moeten wij het altijd verpesten?’

Mourad Baddaou is een bekend gezicht voor veel moslims in Amsterdam West. Hij sprak zich in een video uit tegen de rellen die plaatsvonden nadat het Marokkaanse team de WK-wedstrijd tegen België had gewonnen.

Afbeelding

Zangeres Christine McVie vol lof herdacht

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: het overlijden van zangeres Christine McVie.

Afbeelding

BeReal is uitgeroepen tot de beste app van 2022, ondanks kritiek over privacy

Het is betekenisvol dat er een award gaat naar een buitenbeentje in het socialemedialandschap: BeReal. Het lijkt alsof er een herijking plaatsvindt in het veld van sociale media.